De gemeenten op de Brabantse Wal hebben het aanbod van Buurtzorg Nederland om bij een faillissement het marktaandeel van TSN Thuiszorg over te nemen, voorlopig in de wacht gezet. 

De drie gemeentebesturen willen meer tijd nemen om ook andere aanbiedingen te bestuderen. Uiterlijk voor 25 april, de datum tot wanneer TSN de huishoudelijke hulp garandeert, willen de drie gemeenten de knoop doorhakken.

Aanbod

Buurtzorg Nederland had driekwart van de gemeenten, waarin TSN Thuiszorg momenteel actief is, een aanbieding gedaan om de huishoudelijke hulp van TSN over te nemen.

Buurtzorg richtte zich daarbij enkel op gemeenten die ten minste een uurtarief van 21 euro hanteren. TSN verslikte zich namelijk in gemeenten die minder dat 21 euro betaalden voor huishoudelijke hulp.

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland moest daardoor uitstel van betaling aanvragen. Ook de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, die samen optrekken op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), hadden een aanbieding van Buurtzorg gehad, met tevens het verzoek om binnen twee weken te reageren.

Meer partijen

Die deadline laten de gemeenten nu verstrijken, meldt gemeentewoordvoerster Robine van Hees.

“De drie gemeenten hebben besloten om nu nog niet in te gaan op het aanbod. Er zijn namelijk meer geïnteresseerde partijen. We gaan ons onderzoek naar welke partij of partijen TSN op de Brabantse Wal kunnen overnemen nu voortzetten bij een faillissement. Daarbij hebben we Buurtzorg Nederland laten weten dat we nog graag met hen in gesprek blijven, alleen nemen we er iets langer de tijd voor.”

De Brabantse Wal gemeenten willen uiterlijk voor 25 april duidelijkheid verschaffen richting zowel de geïnteresseerde partijen, als richting de cliënten en personeelsleden van TSN.

“TSN heeft bij ons aangegeven in ieder geval nog tot 25 april de thuiszorg te garanderen. Voor die tijd willen we duidelijk hebben, welke partij bij een faillissement de huishoudelijke hulp kan overnemen.’

Werkgelegenheid

De gemeentebesturen hebben eerder al aangegeven zich te willen inzetten voor het behoud van werkgelegenheid. TSN Thuiszorg heeft ruim tweehonderd thuishulpen op de Brabantse Wal in dienst.

In Woensdrecht krijgt de helft van de mensen die recht hebben op huishoudelijke hulp dat via TSN geleverd. In Steenbergen is dat een kwart van het marktaandeel.