De oppositiepartijen Lijst Linssen, PvdA, BSD en GroenLinks zien niets in de plannen van het college om het watersnoodgebouw Samarbete in Halsteren te verkopen aan de scoutinggroep Jeanne d’Arc. 

In een motie, die donderdagavond besproken wordt in de Bergse gemeenteraad, roepen zij het college op om de onderhandelingen over de verkoop aan de scouting per direct te staken.

“Verkoop aan de scouting is een onverstandige beslissingen, onder meer gelet op het feit dat de scouting, naar verluid en naar verwachting, niet over de financiële middelen beschikt om een dergelijke aankoop te doen en gelet op (de kosten van) het vereiste onderhoud van het pand”, stellen de vier oppositiepartijen, die samen 12 van de 33 zetels in de Bergse raad bezitten.

Huisvesting

In plaats van de verkoop van Samarbete aan de scouting, pleiten de partijen voor een alternatieve huisvesting voor Jeanne d’Arc. “Adequate huisvesting van de scouting staat voorop, ongeacht de exacte locatie van die huisvesting.”

Extern onderzoek

Daarnaast vinden de partijen dat er een extern onderzoek moet plaatsvinden naar het proces rond de verkoop van Samarbete. Zorgonderneemster Diana van den Kieboom wilde het pand ook van de gemeente overnemen, maar werd naar eigen zeggen nooit serieus genomen.

Het college nam het watersnoodgebouw daarom uit de verkoop en besloot vorige maand om de scouting het pand voor de helft van het bedrag te koop aan te bieden.

“Het proces roept veel vragen op, zowel als het gaat om de onderhandelingen met de scouting als de onderhandelingen met andere geïnteresseerde partijen. Het is daarom in het belang van de gemeente om helderheid te krijgen in het proces”, vindt de oppositie.

De gemeenteraad neemt donderdagavond een besluit over de voorgestelde verkoop van Samarbete aan de scouting.