De 30-jarige Kevin van der Kleij is niet alleen in de regio, maar in heel Nederland aan het uitgroeien tot een grote bekendheid. 

De danser van Boogie Down was onlangs met zijn groep Avant Garde bij het nieuwe dansprogramma Battle on the Dancefloor te zien. De danscrew veroverde na een aantal optredens en echte battles een plek in de halve finale.

Hobby

De passie voor het dansen ontstond bij Kevin van der Kleij op zijn zestiende jaar. Naast zijn ICT-opleiding aan het ROC in Vlissingen was hij in zijn vrije tijd aan het dansen.

“Ik was altijd al geïnteresseerd in Breakdance en het battlen, maar de dansscene in mijn regio was niet zo groot. Toen ik oud genoeg was om te gaan stappen leerde ik andere dansers kennen. Dansen werd voor mij eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Van der Kleij.

Na het afronden van zijn opleiding maakte hij de overstap naar dansdocent. Bij de opleiding MBO Dans Goes/Breda, maar ook bij het Bergse danscentrum Boogie Down.

Nieuw avontuur

Ondanks zijn plezier in het geven van danslessen, besloot Van der Kleij zich op zijn eigen carrière te richten. Hij maakt onder andere al een aantal jaren deel uit van de breakdancegroep Head 2 Toe uit Eindhoven. “Door hen ben ik als danser pas echt gegroeid”, benadrukt Van der Kleij.

Daarnaast was hij te zien bij de theaterproductie Lalla Rookh van choreograaf Shailesh Bahoran. Daar leerde Van der Kleij de danser Herrold Anakotta kennen.

Samen zijn zij de oprichters van de dansgroep Avant Garde. Het duo wilde deelnemen aan het nieuwe dansprogramma, maar moesten een geheel nieuwe crew vormen.

“Herrold kende gelukkig heel wat mensen. We hebben toen wat dansers met verschillende dansstijlen geselecteerd en uitgenodigd. Naast de disciplines vonden we ook de karakters erg belangrijk”, zegt Van der Kleij.

Diversiteit

In totaal zijn er achttien danscrews uitgekozen om deel te mogen nemen aan het nieuwe programma op RTL 5. De show bestaat uit zes kwalificatie-afleveringen, twee halve finales en één grote finale.

Avant Garde liet met zijn optredens en battles een grote indruk achter, bij zowel de jury als het publiek. “We kregen achteraf alleen maar positieve reacties, super leuk!”, zegt Van der Kleij enthousiast.

De dansgroep wordt op social media dan ook vaak beschreven als uniek en vernieuwend. De kracht van Avant Garde schuilt volgens de Puttenaar in de diversiteit van de dansgroep. “Zelf kan ik bijvoorbeeld Locking. Davy Denkers (Frofro) Hiphop en Tim Jansen is onze breakdancer”, benoemd Van der Kleij.

Halve finale

De dansers zijn zich flink aan het klaarmaken voor de halve finale. “We trainen nu ongeveer drie keer per week. Maar het blijft moeilijk om samen te komen. Iedereen woont verspreid in Nederland en heeft naast het programma ook andere dingen te doen”, vertelt de danser.

Dat de halve finale spannend gaat worden is volgens Van der Kleij al duidelijk.“Het niveau gaat richting de finale nog een stuk omhoog. Een groep kan met een choreografie heel sterk zijn, maar kan toch door de mand vallen bij de freestyle battles. Het battlen is ook wat ik zo mooi vind aan het programma.”

Avant Garde gaat over twee weken battlen tegen twee andere crews. Wie die onderlinge strijd wil zien moet volgens Van der Kleij kijken naar de nieuwe uitzending.

De halve finales worden op woensdag 2 en 9 maart om 20.30 uur uitgezonden op RTL 5.