Verschillende sportclubs zijn niet blij met de mededeling vanuit de gemeente dat zij in het najaar minstens vijf keer de sporthal van de Meulvliet niet kunnen gebruiken. 

Normaal gesproken wordt de sporthal alleen tijdens het jaarlijkse concert van muziekvereniging Concordia en voor de aankomst van Sinterklaas gebruikt, waardoor Volleybalclub AVC ‘87, korfbalvereniging Emergo en badmintonclub Batho moeten uitwijken naar een doordeweekse avond om de competitie te kunnen spelen, maar dit najaar wordt de zaal ook drie keer gebruikt voor Tholen 650 jaar.

Anton Timmermans voerde tijdens de commissievergadering Bestuurszaken het woord namens de drie verenigingen. Hij wilde bij de raad aandacht vragen voor de problematiek rondom de huur van de sportaccommodatie.

“Al jaren is er, met name in het weekend, op de competitiedagen een probleem om de zaal ingehuurd te krijgen. We hebben daar jaarlijks overleg over met de gemeente. De laatste jaren tot redelijke tevredenheid, maar voor het komende jaar zijn we onaangenaam verrast.”

Alternatieven

Drie van die zaterdagen zijn ingepland voor activiteiten van Tholen 650 in de periode van eind september tot december. De verenigingen kregen door dat zij die zaterdagen de Meulvliet niet kunnen gebruiken voor hun competities.

“We snappen dat Tholen 650 jaar gevierd moet worden, maar we snappen niet dat het ten koste moet gaan van de zaalsport.” Timmermans weet dan ook niet waar zij met hun club terecht zouden kunnen. De volleybalvereniging bestaat uit zeven teams. “Ga die maar eens ergens anders onderbrengen. We hebben geen alternatieven.”

Verder benoemde Timmermans dat het vooral heel vervelend is dat de afspraken die al jaren geleden gemaakt zijn, opeens door Tholen 650 jaar niet meer gelden. “In Oud-Vossemeer, Sint-Annaland en Sint Maartensdijk hebben het met een tent moeten doen voor grote festiviteiten, dat moet in Tholen ook kunnen.”

Afspraken

Het betoog kon op veel begrip rekenen vanuit de verschillende fracties. Jan Heshof (PvdA) vroeg de heer Timmermans of de afspraken die gemaakt zijn, zijn vastgelegd in een contract, maar daar is geen sprake van. Een ieder die de zaal wil huren moet een aanvraag voor zaalhuur indienen bij de gemeente.

Eind juni komen de verenigingen en de gemeente samen om te bekijken waar de knelpunten liggen en hoe die op te lossen zijn. “De afspraak was dat er drie keer per seizoen aanspraak gemaakt kon worden op de sportvereniging om de zaal af te staan voor andere zaken. Nu worden zalen toegewezen, nog voor wij onze aanvragen kunnen indienen”

Notulen van deze bijeenkomsten zijn echter volgens Timmermans nooit gemaakt. De extra kosten die gemaakt worden tijdens zo’n verplaatsing worden niet door de gemeente betaald. “Bijzonder”, stelt Heshof. Hij stelt dat de gemeente hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Gre Boelhouwer (VVD): “Als ik u zo hoor, dan vind ik u nogal coulant.” Zij is het eens dat dit besproken moet worden met het college. Theo Korevaar (SP) stelt dat dit een vreemd licht werpt op de betrouwbaarheid van enkele bestuurders.