De nieuwe wereldkampioene veldrijden, Thalita de Jong, is donderdagavond in haar woonplaats Ossendrecht gehuldigd. 

De feestelijke avond van haar supportersvereniging en de gemeente Woensdrecht in Café De Boulevard, het clubhuis van de supportersvereniging, trok zo veel volk dat niet iedereen meer binnen kon.

“Heel leuk dat al die mensen de moeite en tijd voor mij nemen”, toonde De Jong zich onder de indruk door de komst van de meer dan 150 fans.

De nog maar 22-jarige wielrenster uit Ossendrecht zorgde zaterdag voor een sensatie door het WK Veldrijden in Zolder te winnen. Ze is daarmee na Adrie en Mathieu van der Poel de derde wereldkampioene veldrijden uit de gemeente Woensdrecht.

Sportpenning

Tijdens de huldiging had burgemeester Steven Adriaansen dan ook een verrassing voor De Jong vanwege haar unieke prestatie. De burgemeester reikte aan haar de Sportpenning van de gemeente Woensdrecht uit.

“Als wielergemeente zeggen wij dat het wielrennen hier in ons DNA zit. Daar geeft Thalita met haar indrukwekkende prestaties in het veld en op de weg invulling aan. Daar zijn we enorm trots op”, sprak hij.

De Jong is de vierde Woensdrechtse sporter die de penning in ontvangst mag nemen. Speerwerper Bjorn Blommerde (2008), wielrenner Wilfried ‘Basso’ Bastiaansen (2008) en Mathieu van der Poel (2015) gingen haar voor.

Een andere verrassing kwam uit de hoek van RSC Zuidwesthoek, die De Jong benoemde tot erelid van de wielervereniging. 

Wegseizoen

Voor de wereldkampioene was de huldiging met alle persoonlijke toespraken, felicitaties, complimenten en fotomomentjes met fans een nieuw hoogtepunt na een toch al enerverende week. “Na vanavond begint die wereldtitel toch wel steeds meer tot me door te dringen”, gaf ze toe.

Zaterdag zal De Jong haar regenboogtrui trots tonen in de veldrit van Sint Niklaas. Maandag wacht echter al weer een trainingskamp ter voorbereiding op het wegseizoen. Over haar ambities op de weg blijft de veldritkampioene nuchter. “Ik hoop vooral de goede lijn van vorig seizoen te kunnen doorpakken.”

Deelname aan de Olympische Spelen zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in. “Maar over vier jaar zou dat een mooi doel zijn.”