Steenbergse wethouder Marijke Vos-Kroeze vindt zichzelf 'echt een interim bestuurder', zegt zij in een interview met Weekblad de Bode.

“Ik ben echt een interim bestuurder. De komende twee jaar gaat D66 iemand opleiden en klaarstomen voor het geval we in 2018 weer een wethouder mogen leveren.” Vos is dan ook niet van plan om in de gemeente Steenbergen te komen wonen. Zelf woont ze in Made in de gemeente Drimmelen waar ze tien jaar als wethouder heeft gewerkt. 

Daarnaast was ze nog eens tien jaar werkzaam als raadslid. Zelf omschrijft ze het wethouderschap als een prachtig beroep. “Je krijgt een kijkje achter deuren die normaal gesloten zijn, zowel bij de gemeente, als bij ondernemers.”

Uitdagingen

Haar tijd als wethouder in de gemeente Drimmelen was een hectische tijd, maar ook een leerzame periode. Toch besloot ze te stoppen, omdat ze in een soort van sleur terecht was gekomen. “Ik kon er geen energie meer uithalen, het was tijd voor nieuwe uitdagingen.” Zelf had ze nooit gedacht dat ze weer wethouder zou worden.

Hoewel ze politiek geïnteresseerd is gebleven, stond ze naar eigen zeggen niet op een lijstje voor kandidaten die weer terug de politiek in wilden. “Ik had mezelf daar bewust niet op laten zetten.” Ze ging onder andere aan de slag bij Duurzaam Drimmelen om zich in te zetten voor het milieu, maar werd toen toch gevraagd door D66 of ze wethouder wilde worden in Steenbergen.

“De politiek blijft natuurlijk trekken en op zo’n moment worden toch al je cellen weer getriggerd. Steenbergen is een uitdagende gemeente.” Ze besprak de zaak met haar man en koos er toen toch voor om terug te keren in de politiek.

Duurzaamheid

“Steenbergen heeft veel economische potentie, liggend in die Delta tussen Rotterdam en Antwerpen. En we kunnen nog heel wat ontwikkelen qua duurzaamheid”, stelt Vos. De gemeente Steenbergen wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dat te bewerkstelligen, moet de gemeente nu al stappen maken.

De nieuwe wethouder denkt daarbij aan energiereductie door bijvoorbeeld betere woningisolatie, maar ook het gedrag van de mensen moet aangepast worden. “We zitten nu in de voorbereidende jaren, we moeten nu al kleine stappen maken om uiteindelijk grotere stappen te maken.” Op welke manier dat gebeurt is voor Vos’ van ondergeschikt belang.

Belangrijk is dat het vanuit de gemeenschap wordt opgepakt, en vanuit de gemeenschap wordt gedragen. “We moeten kijken wat we samen kunnen doen, zodat alle neuzen dezelfde kant op gaan staan.” Vos geeft hierbij dan ook aan dat ze het niet alleen kan.

“Ik wil graag mensen uitnodigen die zich willen inzetten voor deze duurzaamheidsbeweging, die ambassadeurs heb ik nodig om de initiatieven over heel Steenbergen uit te rollen.”