Een stevige dijk is er al, grond ter aanvulling is in overvloed beschikbaar en de kans is groot dat vrijwilligers ook een handje willen bijdragen. Als fervent fietsliefhebber begrijpt Kees van Vessem niet dat het fietsrondje rond de Binnenschelde nog altijd niet compleet is. 

De bewoner van de Bergse Plaat houdt daarom een warm pleidooi voor de aanleg van het ontbrekende stuk fietspad tussen de Waterschans en de Boulevard.

Industrieterrein

Met zijn tachtig jaar maakt Kees van Vessem nog altijd graag een tochtje op de fiets. Het rondje rond de Binnenschelde is zijn persoonlijke favoriet.

“Met zicht op een prachtige skyline en langs de oude oesterputten is het echt genieten geblazen. En je verliest de Peperbus geen moment uit het oog”, vat hij zijn favoriete rondje samen.

Toch kent de fietsroute één groot nadeel. Tussen de Noordlandseweg en de Boulevard ontbreekt het fietspad en moeten recreanten omrijden langs het industrieterrein.

“De Binnendijk, Waterschans en Geertruidadijk liggen er al jaren verwilderd en achteruitgesteld bij. Het is een aanfluiting, zeker in vergelijking met de Kraaijenberg, het Natuurpodium bij Stayokay en de omgeving van Fort de Roovere, die wel opgeknapt zijn. Is het nou zo moeilijk en kostbaar om een fietspad hier te realiseren”, vraagt hij zich geërgerd af.

Bereidheid

Want veel is er volgens Van Vessem niet nodig om het rondje compleet te maken. “De stevige dijk ligt er al, er is grond ter aanvulling in overvloed beschikbaar. Met vrijwilligers, werkzoekenden en natuurgroepen in combinatie met gemeentelijke bereidheid is dit bij wijze van spreken een fluitje van een cent”, voorspelt de Plaatbewoner.

Hij roept de gemeenteraadsleden daarom op aandacht te hebben voor dit ‘vergeten’ stukje fietspad.

“Waar een wil is, is een weg. Vooruitzien is realiseren. Bovendien komt dit het toerisme en recreatie in de gemeente ten goede. Dan is Bergen op Zoom echt de Groenste Stad van Europa”, meent Van Vessem.

Waterschans

Wethouder Patrick van der Velden laat in een reactie weten dat het rondje ook hoog op de wensenlijst van de gemeente staat.

“Ons is er ook veel aan gelegen om dat rondje af te maken”, zegt hij. De wethouder ziet kansen om het fietspad tegelijkertijd met het herstel van de Waterschans aan te leggen.

“De komende tijd wordt er in het deel tussen de Boulevard en de Waterschans door TenneT gewerkt aan de kabels en leidingen. Daar wordt ‘werk met werk’ gemaakt en zal een voorlopig pad aangelegd worden. Eind 2017 moet de Waterschans gereed zijn en is het ook de bedoeling om een fietspad langs het fort aan te leggen. Het zou mooi zijn als we het pad dan ook kunnen doortrekken over de Geertruidadijk.”