De basisschoolleerlingen van Groen van Prinsterer uit Dinteloord hebben vrijdag de beker voor ‘Het beste voorstel’ gewonnen tijdens de zogenaamde kinderraadsvergadering. 

Samen met de hulp van Steenbergse raadsleden mochten vier basisscholen een zelf bedacht schoolproject voorleggen en verdedigen tijdens de debatrondes. De ideeën: activiteiten met senioren, een draadloze koptelefoon, een ‘pop-up’ speeltuin en slimme thermometers. 

Project

De kinderraadsvergadering op vrijdag 29 januari is de eerste ronde van het project. Op initiatief van de gemeente Steenbergen worden er maar liefst drie keer kinderen uit de regio uitgenodigd op het gemeentehuis. 

De in totaal twaalf basisscholen strijden om één prijs: een geldbedrag voor het door hun gepresenteerde project. De leerlingen bootsen in de raadszaal een echte raadsvergadering na. Met een zelfbedacht project gaan zij onderling het debat aan.

Iedere ronde is er een winnaar voor ‘Het beste voorstel’ én ‘Beste debater’. Doel van het project is jongeren meer te interesseren in de politiek.

Winnaars

De winnaar van het beste project gaat naar huis met een flink geld bedrag, daarom stelden de raadsleden enkele voorwaarden. Het project moet een toegevoegde waarde hebben voor de school én de gemeente Steenbergen. Daarnaast moet het uitvoerbaar zijn met het bedrag van 2.500 euro.

De jury, bestaande uit Cors Zijlmans, Erica Knop en Robert Defilet besloten om die reden dat de Groen van Prinsterer met hun project boven de rest uitstak. Zij kwamen met het voorstel om de senioren en kinderen in hun gemeente dichter bij elkaar te brengen.

Eén keer per week zouden de groep acht leerlingen een bezoekje brengen aan het verzorgingshuis. Samen activiteiten ondernemen als knutselen, spelletjes spelen of bakken werden als ideeën voorgedragen.

Geerte van der Meer, Louise Klaasman en Mex Kolmsberg presenteerden vol enthousiasme voor hun school het project en wisten alle kritische vragen van de tegenstanders te beantwoorden. Daarbij kregen ze hulp van raadsleden Joey van Aken van de PvdA en Esther Prent van Gewoon Lokaal.

“We hebben ook nagedacht over de kosten van vervoer en catering. Het belangrijkste is dat zowel de kinderen als de ouderen het leuk vinden”, zegt Geerte.

Debat

Niet alleen de kinderen van Groen van Prinsterer waren fanatiek. Leerlingen van de Gummarus, Maria Regina en de Zonneberg verzorgden een goede presentatie met argumenten en weerleggingen van de eventuele nadelen. De prijs voor de beste debater ging naar Noah Tewari van de Maria Regina school.

Ideeën als een draagbare koptelefoon die minder snel stuk zou gaan, een ‘pop-up’ speeltuin en het plaatsen van slimme thermostaten kwamen voorbij. De jury stond dan ook voor een lastige keuze. “Het is heel moeilijk kiezen. Ze zijn allemaal zo enthousiast”, vertelt jurylid Knop.

Finale

Op vrijdag 19 en 26 februari gaan andere basisscholen de strijd met elkaar aan. Vervolgens vindt op vrijdag 18 maart de grote finale plaats.

Wie ervandoor gaat met het geldbedrag, is nog even spannend, maar dat het nu al een succes is blijkt in ieder geval uit de reacties. Zowel burgemeester Ruud van den Belt, als de kinderen zijn erg enthousiast over het project.