De gemeente Bergen op Zoom kan af met een derde minder afvalbakken. Dat blijkt uit het plaatsingsplan voor afvalbakken. 

Nu telt de gemeente nog 1150 openbare prullenbakken, wat relatief erg veel is. Uit een inventarisatie blijkt dat 380 bakken daarvan overbodig zijn en dus weg kunnen.

Diftar

Momenteel delen duizend inwoners van Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat nog zo’n 17,4 afvalbakken met elkaar. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde van elf afvalbakken per duizend inwoners. Als er gekeken wordt naar gemeenten met diftar, het systeem waarbij huishoudens betalen per keer dat zij hun afval aanbieden, blijkt dat gemiddelde zelfs nog lager te zijn.

In die gemeenten staan gemiddeld zes afvalbakken per duizend inwoners. In totaal is de gemeente jaarlijks meer dan een half miljoen euro kwijt aan het legen en onderhouden van de ruim duizend afvalbakken. Dat komt neer op een bedrag van 445 euro per bak.

Winkelstraten

De gemeente heeft daarom de locaties van alle 1150 afvalbakken tegen het licht gehouden. Voor de winkelstraten en het station geldt dat iedere vijftig meter een prullenbak moet staan. Ook bij bankjes, bushaltes, parkeerplaatsen, speeltuintjes, milieuparkjes, in- en uitgangen van parken, hondenuitlaatplaatsen en scholen zijn afvalbakken gewenst.

Langs wandel- en fietsroutes hanteert de gemeente een afstand van 300 meter tussen de bakken. Binnen een straal van 25 meter van horecazaken plaatst de gemeente geen afvalbak, aangezien de ondernemers zelf zorg moeten dragen voor de afvoer van het afval van hun klanten.

Tweede verwijderactie

Aan de hand van die criteria zou de gemeente af kunnen met 770 prullenbakken. Dat komt neer op 11,7 afvalbakken per duizend inwoners. Dat is weliswaar in de buurt van het landelijke gemiddelde, maar nog altijd meer dan andere diftargemeenten.

“Het is dan ook de bedoeling om na toepassing van deze harde criteria een tweede verwijderactie op te stellen waarbij de ervaring over het gebruik van de zwerfafvalbakken van de beheerders doorslaggevend is”, aldus de gemeente.