Onwaarschijnlijke wereldtitel voor Thalita de Jong

Thalita de Jong heeft zaterdag vriend en vijand verrast met haar overwinning op het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder. 

De Jong kende een behoorlijk slechte start. Ze zat achter een valpartij van de Amerikaanse Kathy Compton en moest wederom aan een inhaalrace beginnen. De Ossendrechtse heeft dit seizoen echter al vaker laten zien daar juist enorm goed in te zijn. Al bij de tweede doorkomst was ze opgeklommen naar een zevende positie.

Na de derde doorkomst vond De Jong aansluiting bij de kopgroep die bestond uit de Nederlandse Sophie de Boer, de Belgische topfavoriete Sanne Cant, de Britse Nikki Harris en de Franse Caroline Mani.

Tweestrijd

Bij het indraaien in het veld deelde ze al het eerste speldenprikje uit en pakte ze even de koppositie over. Cant liet dat niet over haar heengaan en nam weer over. Het leverde een tweestrijd op tussen Cant en De Jong, waarbij de Ossendrechtse na een foutje van Cant een gat kon slaan.

In de laatste bocht verscheen de lach al op het gezicht van De Jong. Met een voorsprong van veertien seconden veroverde ze de regenboogtrui. Cant moest Mani nog voor zich dulden en eindigde uiteindelijk als derde.

Lees meer over:
Tip de redactie