Koningspaar kan Bergs visitekaartje verwachten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen tijdens hun werkbezoek aan Bergen op Zoom op dinsdag 16 februari een kleine inkijk in wat het Bergse culturele leven te bieden heeft. 

Dat kondigt burgemeester Frank Petter aan. Het koningspaar zal bij aankomst op de Grote Markt onder meer getrakteerd worden op een stukje onvervalste Bergse vastenavend.

“De koning en koningin zullen op een specifieke, Bergse manier worden toegesproken”, licht de burgemeester alvast een tipje van de sluier. “De winnaar van de optocht wordt hoogstwaarschijnlijk ook opgesteld tijdens het koningsbezoek.”

Vrijwilligers

Hoewel er niet veel ruimte in het programma is voor een Bergse inbreng, kiest de gemeente Bergen op Zoom er toch voor om de koning en koningin zoveel mogelijk kennis te laten maken met wat de Markiezenstad te bieden heeft. 

Daarvoor trommelt de gemeente maar liefst 150 vrijwilligers op. Op de Grote Markt worden zij opgewacht door de Bergse stadsreuzen. Tijdens hun wandeling van De Draak naar het Markiezenhof wordt het koninklijk paar begeleid door jazzmuziek van het Bergse Jazzweekend. 

Aankleding

Bij het Markiezenhof zal een leerlingenorkest de muzikale aankleding verzorgen.

“Het gaat bewust om een aankleding, want misschien is er in het programma niet eens tijd om daar bij stil te staan. De koning en koningin zijn hier op werkbezoek, niet voor de viering van een koningsdag. Ze willen zich immers laten informeren over wat er in de regio speelt”, weet Petter.

Innovatie en Creatie

Het inhoudelijke programma is mede bepaald door de provincie en richt zich vooral op de veerkracht van de regio West-Brabant. “Innovatie en creatie zijn de sleutelwoorden van het bezoek”, stelt Petter.

Die begrippen komen ook terug tijdens een rondetafelgesprek dat de koning en koningin in het Markiezenhof zullen houden met nog zeven andere sprekers. Zij laten zich zo bijpraten over de ontwikkelingen op het gebied van biobased economy in Bergen op Zoom en de regio.

Philip Morris

Ook zal de koning met een aantal oud-werknemers van Philip Morris spreken. “De koning heeft vanaf een vroeg stadium al aangegeven dat hij meeleeft met de ontslagen medewerkers en wil ook graag met hen in gesprek”, weet de burgemeester.

Een gesprek met Frans Hazen, eigenaar van het door brand getroffen hotel De Draak, staat eveneens op de planning. “De menselijke maat is voor de koning erg belangrijk.”

Bijzonder

Voor burgemeester Petter zal het bezoek zelf een bijzondere dag zijn.

“Ik ben door de koning benoemd en wordt geacht hem die dag te begeleiden. In 2007 mocht ik de koninklijke familie ook verwelkomen als burgemeester in Woudrichem, dus ik heb alle voorbereidingen al eens kunnen meerwerken. Het blijft een bijzondere gebeurtenis.”

Lees meer over:
Tip de redactie