Premier Rutte bezocht Metrical in Halsteren

Premier Mark Rutte bracht woensdag, samen met de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk, een bezoek aan twee in West-Brabant gevestigde innovatieve bedrijven. 

Eén van deze bedrijven was het aan industrieterrein Oude Molen in Halsteren gelegen Metrical. Dit metaalbedrijf produceert kwalitatief hoogwaardige boorhouders voor diamantboren.

Innovatie

Na een zeer hartelijke ontvangst door het management en alle personeelsleden van het bedrijf verzorgden de bedrijfseigenaren Ben ter Bogt en zijn echtgenote Mariëlle, samen met hun zoon Tom, een uitgebreide rondleiding door de grote productiehal.

Zowel premier Rutte als commissaris Van der Donk lieten zich uitvoerig informeren over het arbeidsproces, de producten en de innovatieve in gebruik zijnde machines. Beiden toonden ook hun buitengewone interesse voor de uitleg van de werknemers op de werkvloer. Het bedrijf, waar innovatie is ingebed in de bedrijfscultuur, telt achttien personeelsleden.

Mede door het toepassen van constante innovatie sleepte Metrical in 2013 de Kamer van Koophandel Prijs Creatief Ondernemerschap in de wacht. In juni 2015 werd het bedrijf tot districtswinnaar West Brabant van de Metaalunie Smart People Award uitgeroepen.

Groeiregio

Premier Mark Rutte vertelt dat de regio West-Brabant een bijzondere is. Een snelgroeiende regio, die de afgelopen jaren zijn problemen heeft gekend, ook in de crisis. Tegelijkertijd ook een regio met heel veel innovatie, sterk in logistiek, sterk ook in de maakindustrie. Metrical noemt hij daar een voorbeeld van.

Rutte: “Deze regio trekt Nederland uit de crisis. De groei hier gaat sneller dan in de rest van Nederland. Die ligt hier zelfs boven drie procent, terwijl de groei in de rest van Nederland boven de twee procent ligt.”

Salarissen

Hij is van mening dat we allemaal met enige trots kunnen kijken naar wat er hier gebeurt en dat dit ook van groot belang is voor de werkgelegenheid.

“Gelukkig is de maakindustrie steeds meer in opkomst. In Nederland hebben we goede salarissen. Dat houdt in dat, als je in Nederland een maakindustrie hebt, je slimmer en handiger moet produceren. Daarbij is het ook van belang om een bedrijfscultuur en een samenwerking te hebben waarbij mensen zeggen net een extra stapje te willen doen”, aldus Rutte.

“We hebben hier prachtige machines gezien waarmee je met Nederlandse salarissen dit soort producten kunt maken. Salarissen moeten worden doorberekend aan de klant. Metrical is er in geslaagd om met zijn voortdurende innovatietoepassingen kwalitatief goede producten met lage productiekosten op de markt te brengen. Daardoor heeft men zich een sterke positie op de wereldmarkt weten te verwerven.”

Lasrobot

Ben ter Borgt is er van overtuigd dat zijn bedrijf niet zonder innovatie kan. Een aantal jaren geleden ontwikkelde Metrical een lasrobot. Met de ingebruikname van dit wereldwijd unieke apparaat wist het bedrijf haar producten te vervaardigen tegen een zeer lage productieprijs maar met behoud van de hoge kwaliteit.

De combinatie van lage productieprijs en kwaliteit levert het bedrijf een concurrerende positie op met zogenaamde lage lonen landen. De productiekosten zijn zelfs zo sterk afgenomen, dat de maakartikelen na gebruik wegwerpartikelen zijn geworden.

Machine

Het is namelijk goedkoper om nieuwe te produceren dan ze voor hergebruik geschikt te maken. Later zijn er nog twee unieke innovatieve machines in gebruik genomen.

“Over driekwart jaar hopen we weer een nieuwe machine in gebruik te kunnen nemen. Wéér een unieke machine die nergens in de wereld nog bestaat,” vertelt Ben die vol trots en bijzonder tevreden op het werkbezoek terugkijkt.

Lees meer over:
Tip de redactie