Thoolse millenniumsubsidie maakt Aidsbestrijding Kenia mogelijk

Onlangs besloten de burgemeester en wethouders van Tholen vier projecten te ondersteunen uit de millenniumpot. 

Alle ingediende verzoeken werden ingewilligd. In de afgelopen weken heeft de Thoolse Bode al drie projecten uitgelicht. Vandaag de laatste in de reeks: Aidsbestrijding in Kenia (OIP)

Subsidie

Toen vrienden en kennissen van de Thoolse Catho Laban (75) lucht kregen van de Thoolse millenniumsubsidie, zeiden ze meteen dat Catho maar iemand voor moest dragen. Ze had immers contacten met verschillende mensen in Kenia.

“Ze vroegen of daar misschien een project was, wat we op deze manier konden steunen.”

Bij haar eerstvolgende bezoek aan het Oyugis Integrated Project in Kenia besprak Catho de subsidie met frater Leo van de Weijer, kartrekker van het Oyugis Integrated Project. “Ik vertelde hem dat ik zijn project wilde aandragen voor subsidie.”

Vanaf dat bezoek fungeert Catho als contactpersoon tussen het project in Kenia en de gemeente Tholen, maar de aanvragen doet frater Leo allemaal zelf. “En ieder jaar worden ze gehonoreerd en er blijft geen cent aan de strijkstok hangen.”

Basisbehoeften

Het geld dat de frater krijgt, 3500 euro, wordt onder andere gebruikt voor het gezondheidscentrum in Oyugis. “Ze hebben een eigen gezondheidscentrum op het terrein met verpleegkundigen. Hier houden ze inloopspreekuren en er worden medicijnen uitgereikt.”

Doordat de frater werkt met clustergroepen, kennen ze de lokale gemeenschap als geen ander. Daardoor is het makkelijker om sociale werkers en verpleegkundigen in te schakelen voor noodbehoevenden. Zij zorgen samen met frater Leo ook voor onderdak voor aids-wezen en weduwen.

Zo kan men bijvoorbeeld bij een lekkend dak een aanvraag indienen bij frater Leo voor golfplaten. “Ieder krijgt maximaal 16 golfplaten, daar past een gemiddelde hut onder.” De hutten worden gemaakt van leem en men slaapt dan ook vaak op een lemen vloer.

Frater Leo zorgt daarom ook voor matrassen en dekens. “Het zijn hele specifieke basisbehoeften: onderdak, matras en dekens. Maar het maakt een wereld van verschil.”

Aids

Al jaren zitten de fraters CMM, waartoe ook frater Leo behoort, in Kenia, maar sinds 1996 is frater Leo zich meer gaan richten op ‘het aids-gebeuren’ in het land. “Hij heeft zich dienstbaar opgesteld aan de allerarmsten van het land die te maken hebben met hiv/aids-problemen.”

Zelf leven ze een sober bestaan om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk geld naar de Kenianen gaat. “Frater Leo zit er bovenop dat de gelden goed gebruikt worden.”

Het totale project kent meerdere doelen: Voorlichting geven, het begeleiden van mensen met HIV-besmetting en het bijstaan van weduwen en weeskinderen die getroffen worden door een sterfgeval als gevolg van aids.

“Veel mensen zijn ongeletterd en het ‘deuntje’ van de voorlichting gaat aan hen voorbij. Aids is nog altijd doodsoorzaak nummer één in Kenia, maar mensen denken dat het te maken heeft met bijgeloof. Ze zien de ernst er niet van in”, stelt Catho.

Ze kan er met haar hoofd dan ook niet bij dat hoogopgeleide lui toch aids krijgen. “Maar goed, wat moet een meisje dat van school naar de hut loopt beginnen als ze door drie mannen gepakt wordt.”

Scholing

Toch hoopt de frater er met scholing voor te zorgen dat steeds minder Kenianen te maken krijgen met de ziekte. “Door aids is een hele generatie van ouders weggevallen. Je hebt kinderen en grootouders, dat is haast niet te bevatten.”

Daarom probeert frater Leo de oudste van een ‘gezin van wezen’ naar school te sturen, zodat hij het zijn of haar broertjes en zusjes weer kan leren en voor een inkomen kan zorgen.

De frater betaald steeds voor een kwartaal vooruit, diegene die niet serieus met de studie omgaan worden van school gehaald. “De frater laat geen geld vermorzelen, er zijn genoeg andere kinderen die wel naar school willen. Hij wil in je investeren, maar je moet het wel waard zijn.”

De frater komt eens in de twee jaar op verlof naar Nederland en houdt de gemeente Tholen zowel schriftelijk als mondeling op de hoogte van het project.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie