De faunapassage onder de snelweg A4/A58 wordt in de carnavalsvakantie doorgetrokken onder de Antwerpsestraatweg door. Dat kondigt gemeentewoordvoerster Sharan Kok aan. 

De passage is bedoeld om de natuurgebieden van Mattemburgh en Zuidgeest met elkaar te verbinden. 

De faunapassage onder de Antwerpsestraatweg wordt een stuk minder fors als de tunnel die onder de snelweg is aangelegd. “Dat heeft puur te maken met de lichtinval die nodig is om dieren gebruik te laten maken van de tunnel”, weet Kok.

Drempel

Volgens haar volstaat een onderdoorgang van dertig centimeter, groot genoeg om konijnen en amfibieën een veilige oversteek te bieden.

Toch is het passen en meten om die buis van dertig centimeter kwijt te kunnen onder het wegdek van de Antwerpsestraatweg. Er liggen namelijk veel leidingen en kabels kort onder het wegdek. Om ruimte te creëren voor de faunapassage heeft de gemeente daarom gekozen voor een ophoging van het wegdek door middel van een drempel.

Die past officieel niet in een 80km zone. Daarom heeft het college besloten de 60km zone vanuit Bergen op Zoom door te trekken tot voorbij de faunapassage.

Werkzaamheden

Volgens Kok worden de werkzaamheden in de carnavalsvakantie uitgevoerd. “Dat is nog wel afhankelijk van het weer. Het moet dus niet extreem gaan regenen of heel hard vriezen”, neemt ze nog een slag om de arm. Naar verwachting kunnen de werkzaamheden binnen een week voltooid worden.

Het verkeer wordt geregeld via verkeerslichten en moet dus korte tijd rekening houden met wat vertraging. “Vanaf deze week starten al wat voorbereidende werkzaamheden, maar daar ondervindt het verkeer geen hinder van”, aldus Kok.

Groene Agenda

De aanleg van de faunapassage maakt deel uit van de Groene Agenda van Aviolanda. Bij Aviolanda werken overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen samen aan een gebiedsontwikkeling, waarbij naast economie ook aandacht is voor onderwijs en ecologie.

Het eerste deel van de faunapassage werd in het voorjaar van 2015 al gerealiseerd.