Mathieu van der Poel heeft zondag op imponerende wijze de finalewedstrijd van de Wereldbeker veldrijden in Hoogerheide op zijn naam geschreven.

De huidig wereldkampioen liet zijn naaste concurrent Wout van Aert kansloos achter tijdens de GP Adrie van der Poel. Bij de vrouwen won Sophie de Boer vlak voor de regionaal favoriete Thalita de Jong.

Vroege vogels

Vroeg op de ochtend is het nog niet op koppen lopen in Hoogerheide bij de wedstrijd van de junioren. De vroege vogels zien Jens Dekker, eveneens winnaar tijdens het EK in Huijbergen, zegevieren in Hoogerheide.

Door die overwinning snoept Dekker de leiderstrui af van Jappe Jaspers. “Ik wist dat winst al zou volstaan”, vertelt Dekker, “Met de overwinning van vandaag deel ik nogmaals een tik uit naar mijn concurrenten in aanloop naar het WK in Heusden-Zolder.”

Lekke band

Even later bij de mannen onder 23 jaar leverde het GP Adrie van der Poel eveneens een strijd op voor de laatste punten van het Wereldbekerklassement. Een hoge eindnotering zat er ook in voor Wesley Floren uit Ossendrecht, al moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een 44e plaats.

“Ik wilde een bocht ingaan, maar toen ging mijn band kapot”, verklaart Floren zijn terugval, “Daarna heb ik een halve ronde nog met een lekke band gereden. Zonde, aangezien ik met een groepje streed voor plek 22 ongeveer.”

Heusden-Zolder

Bij de elitedames was er wel regionaal succes te noteren. Terwijl de mist grip kreeg op de nieuwe trap richting het uitzichtpunt bij de Scheldeweg wist Thalita de Jong al vanaf het begin aardig bij te benen met de top vier.

In een uiterst boeiende strijd om het eremetaal was het uiteindelijk Sophie de Boer, die voor Thalita de Jong, Nikki Harris en de winnares van het eindklassement Sanne Cant eindigde.

“Mijn doel was een plek in de top 10”, verklapte De Jong haar doelstelling na afloop, “Het was een loodzwaar parcours. Zelf reed ik ook nog één keer het hek in, maar weinig schade aan ondervonden gelukkig. Of ik favoriet ben op het WK in Heusden-Zolder? Daar zeg ik niks over.”

Voorbode

De heren reden een op voorhand besliste editie van de GP Adrie van der Poel af. Wout van Aert had al een riante voorsprong van 21 punten op EK-winnaar Lars van der Haar en had aan een vierde plaats genoeg om het Wereldbekerklassement binnen te halen.

Daarnaast verkeerde Mathieu van der Poel in een uitstekende vorm, wat hij op het vernieuwde parcours liet zien. Oppermachtig reed hij naar een makkelijke overwinning. Een mooie voorbode voor het WK in Heusden-Zolder, al wil Van der Haar daar nog wel een stokje voor steken.

“Ik was meer met het WK bezig dan met de wedstrijd van vandaag”, bekent de EK-winnaar, “Daardoor loop je al snel achter de feiten aan en moet ik vandaag maar tevreden zijn met mijn zevende plaats. Nu nog een weekje herstellen en dan alles geven op het WK.”

Tijdens de finale van het veldseizoen gaat Van der Haar net als concurrenten Van Aert en Van der Poel alles op alles zetten om de laatste trui van het seizoen binnen te halen. Aan laatstgenoemde de taak om alsnog een succesvol seizoen te bekronen met een trui.