Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is sinds donderdag ook virtueel te bezoeken via Google Art Object, dat onderdeel is van het Google Cultural Institute. 

De virtuele bezoekers maken onder meer kennis met een deel van de collectie en kunnen via 360 graden foto’s door het vijftiende-eeuwse stadspaleis wandelen. Het Markiezenhof hoopt via het Google Art Project meer internationale bekendheid te verwerven.

Mooie kans

Volgens Kenny de Vilder, woordvoerder van het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom waar het Markiezenhof deel van uitmaakt, heeft Google het museum zelf benaderd voor het kunstproject.

"Een mooie kans voor ons. Zo kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland een groto deel van ons museum en de collectie nu thuis bekijken."

Rondwandelen

Via www.google.com/culturalinstitute kunnen bezoekers virtueel rondwandelen door de 360-graden-foto’s van de mooiste ruimten van het stadspaleis. Ook de buitengevel van het gebouw, evenals de binnenplaatsen, werden door Google vastgelegd.

Daarnaast is een deel van de kunstcollectie gedigitaliseerd en is het ook mogelijk om via Street View in te zoomen op de befaamde Christoffelschouw of het miniatuurschilderij van de Grote Markt in 1580 door Hans Bol.

Bekendheid

De Vilder is erg te spreken over de beelden. "Google heeft prachtig vastgelegd wat het museum te bieden heeft, dat nodigt enorm uit om zelf eens te gaan kijken op de locatie. Daarnaast zorgen we hier ook mee dat het rijke verleden van Bergen op zoom internationaal meer bekendheid krijgt."

Bang dat het aantal fysieke bezoekers terugloopt, nu mensen Het Markiezenhof digitaal kunnen bekijken, is hij niet. "Integendeel. We hebben tal van tijdelijke evenementen en tentoonstellingen, die niet zijn vastgelegd door Google omdat zij alleen de vaste collectie en het gebouw in beeld hebben gebracht."

Voor het echte museumgevoel zullen mensen blijven komen, verwacht De Vilder. "Als je er zelf voor staat, zijn de beelden toch nog veel mooier. De sfeer en het gevoel van een offline museumbezoek, dat kan je alleen maar zelf ervaren."