Wijkagenten Daphne Wansink (Bergse Plaat) en Jan Grinwis (Zeekant) woensdagavond week de buurtpreventisten uit hun wijk op de proef door een nep-inbreker in te zetten. 

Kunnen ze hetgeen ze hebben aangeleerd in de praktijk en onder stress ook echt uitvoeren, was de achterliggende vraag.

Na afloop van de enerverende avond, met twee ingerekende en één ontsnapte boef, concludeerde Wansink dat de proef uitstekend verlopen was. Ook de buurtpreventieleden waardeerden de test die hen nuttige leermomenten opleverde.

Leermoment

“Ze hebben prima gereageerd”, vertelt Wansink tevreden over het verloop van de actie. Zowel in wijk Zeekant als op de Bergse plaat hadden de wijkagenten, in samenwerking met de meldkamer en surveillerende agenten, een oefenactie voor het buurtpreventieteam op touw gezet.

Op een aantal plekken in de wijk waren tijdens de buurtpreventieronde nepinbrekers actief, die hopelijk door het team zouden worden gezien. Een aantal werden gevonden, één inbreker kon onopgemerkt zijn gang gaan.

“Maar dat is ook een leermoment”, benadrukt Wansink. “Soms gebeuren dingen onder je ogen, het houdt je scherp dat te weten.”

Hulp

Op de Bergse Plaat konden twee boeven door het juist handelen van buurtpreventieleden door de politie worden ingerekend, maar niet zonder hulp van andere oplettende burgers.

Een verdachte man die aan een hek bij winkelcentrum Ooitas rommelde, werd door buurtpreventie aangesproken en probeerde weg te komen. Dat lukte niet want een toevallig tegemoetkomende medewerker van de Jumbosupermarkt greep hem kordaat bij de arm vast.

Dapper

Een dappere daad, sommige buurtpreventieleden gaven aan liever uit de buurt te blijven van zo´n verdachte. “Goed dat mensen hun grenzen aangeven. Wees attent op de gevaren en wanneer het niet veilig is, gewoon laten gaan”, adviseert Wansink dan ook.

De politie is al blij wanneer er een goed signalement en de vluchtrichting van een verdachte wordt doorgegeven.

Zien en gezien worden

Bij de buurtpreventie gaat het in de eerste plaats om zien en gezien worden. “Als de mensen in de wijk de gele jassen zien en dan denken: “Hé die zijn er voor mijn veiligheid””, legt Wansink uit. De banden tussen politie en de buurtpreventie zijn hecht, ze wisselen veel informatie uit en houden gezamenlijke acties om wijken veiliger te maken.

Jan de Laet is sinds 2001 bij buurtpreventie actief. Al fietsend door de wijk legt hij gemiddeld 15 kilometer per avond af. “Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt hij. Geen heterdaadjes, maar hij is wel eens een over de kop geslagen auto tegengekomen en heeft dronken carnavalsvierders moeten aanspreken.

Vaak gaat het ook om het attenderen van buurtbewoners op onveilige situaties. Hun reacties zijn soms spannend, die lopen uiteen van blij enorm bedankt tot een kwaad waar bemoei je je mee.

Lef

Wijkagent Wansink had media- en bestuurlijke aandacht voor de actie gevraagd. Daarom liepen verslaggevers en raadsleden met de wijkteams mee. Vooraf sprak burgemeester Petter de buurtpreventieleden even toe: “Fantastisch dat jullie dat lef hebben en ik ben blij dat jullie dit voor de objectieve en subjectieve veiligheid van andere mensen doen.”

De gemeente adopteerde de buurtpreventie-initiatieven in 2004 en steunt de preventisten met cursussen, opvallende warme jassen en andere praktische zaken. De politie zorgt soms voor live oefenmateriaal.