Eerste babycafé in Bergen op Zoom geopend

Het eerste ‘babycafé’ in de gemeente Bergen op Zoom is woensdag op basisschool de Lodijke geopend. 

Iedere derde woensdag van de maand kunnen ouders met kinderen tussen de nul en achttien maanden samenkomen. 

Daarmee worden sociale contacten bevordert én het spraak/taalvermogen van de dreumesen. Het babycafé is onderdeel van BoekStart, dat het voorlezen aan baby’s, dreumesen en peuters stimuleert. 

De organisatie van het babycafé ligt in handen van Bibliotheek Het Markiezaat, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en Thuiszorg met Aandacht (TWB). Basisschool Lodijke en Kinderopvang Op Maat zorgen met hun ruimte ervoor dat Bergen op Zoom over het eerste babycafé beschikt.

Succes

Of het net zo’n groot succes wordt als in de gemeente Steenbergen waar dit initiatief al langer draait, dat is nog even afwachten.

Tijdens de opening waren er in ieder geval acht moeders met hun dreumesen aanwezig. Volgens Yvonne Kammeijer, wethouder Onderwijs, een goed begin.

“We vinden dit als gemeente een fantastisch initiatief. Ik hoop dat het een groot succes wordt.”

Laagdrempelig

Een babycafé klinkt waarschijnlijk niet iedereen bekend in de oren. Het heeft in ieder geval niks te maken met het nuttigen van drankjes. Allereerst dient het als een gezamenlijke bijeenkomst voor ouders met een kleintje. Zij kunnen allerlei informatie ontvangen over opvoeding en voorlezen.

Daarnaast staat het uitwisselen van ervaringen en anderen ontmoeten voorop. Net zoals in een café. “Het is niet alleen ontzettend leuk voor de kinderen, maar ook voor de moeders. Het is namelijk erg laagdrempelig”, zegt Kammeijer.

Dat is tijdens de aftrap van het babycafé ook meteen te merken. Vanaf binnenkomst tot vertrek zijn de moeders met elkaar in gesprek en zijn de kinderen onderling druk aan het spelen. Maar op het moment dat Kammeijer een boekje begint voor te lezen, krijgt ze alle aandacht.

“Naast dat het een goed project is voor het onderwijs ben ik zelf groot fan van voorlezen”, vertelt de wethouder.

Voorlezen

Het babycafé is onderdeel van BoekStart, dat is een leesbevorderingprogramma dat wordt aangeboden door Bibliotheek Het Markiezaat. Boekstart stimuleert ouders om samen met baby’s, dreumesen en peuters een boekje te lezen. Het versterkt de onderlinge band én is goed voor het taal- en spraakvermogen van het kind.

Op het moment dat een baby drie maanden oud is ontvangen de ouders/verzorgers van de gemeente een waardebon voor het zogenaamde BoekStartkoffertje. Het koffertje bevat twee kinderboekjes en voorleestips.

Bij het maandelijkse babycafé wordt ook gebruik gemaakt van de boekjes. “Ieder kind reageert natuurlijk anders op de verhaaltjes. Daarom zijn vooral de klanken, vormen en kleuren heel belangrijk”, vertelt Ester Hartog, bibliothecaris Het Markiezaat.

Taalachterstand

Het leesbevorderingprogramma hangt bovendien samen met de aanpak van taalachterstand. Steeds meer kinderen lopen momenteel namelijk het risico op een taal- en onderwijsachterstand. Veel scholen bieden daarom speciale programma’s aan om kinderen te helpen. Het babycafé draagt daar ook aan bij.

“Het is ontzettend belangrijk om de onderwijsachterstand aan te pakken. We spenderen miljoenen aan oplossingen, maar het babycafé is juist een mooi voorbeeld van preventie”, zegt Harry van der Klink, directeur bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, tijdens de opening.

Lees meer over:
Tip de redactie