Milieuclubs willen regionale acties tegen kerncentrale Doel faciliteren

Milieuverenigingen roepen mensen die ongerust zijn over de kerncentrale van Doel op om zich te organiseren. 

Die oproep deden zij dinsdagavond tijdens een informatieavond in de Raayberg in Bergen op Zoom over de kerncentrale. De avond trok ongeveer 150 belangstellenden. 

Verzet is zich langzaam aan het ontpoppen, merkte Peer de Rijk van WISE die zich “optrekt aan dit soort avonden”. Niet langer zijn alleen groene actievoerders ongerust over de kerncentrale. De milieuverenigingen zijn bereid om mensen die zich melden te faciliteren bij hun acties.

Inspraak

Benegora, een grensoverschrijdend milieu-initiatief, heeft juridische stappen tegen de Belgische regering ondernomen. Doordat Benegora deels een Belgische organisatie is, kan en heeft zij inmiddels de gang naar de Belgische Raad van State gemaakt.

De vereniging wil een milieueffectrapportage afdwingen, die grensoverschrijdende inspraak mogelijk maakt. Liever nog ziet Benegora de kerncentrales sluiten. Bestuurslid Bert Zwiers: "Doel…. dicht die boel!"

Zorgen

Op de avond bleek dat een breder publiek zich zorgen maakt over Doel, ook degenen die in principe niet tegen kernenergie zijn. De Doelse kerncentrales zijn de afgelopen maanden vaak in het nieuws vanwege problemen en incidenten.

Al meerdere malen werden scheurtjes in reactorvaten ontdekt, was er november 2015 een explosie, in december 2015 een waterlek en schuilt er onder het personeel een nog onbekende saboteur die in augustus 2015 een grote hoeveelheid olie liet weglopen.

Gezond verstand

Door deze calamiteiten zijn verschillende reactoren al een aantal keer stilgelegd. De risico’s zijn volgens de toezichthouders aanvaardbaar. "Maar wij gebruiken ons gezond verstand", zei Peter van den Ouden (GroenLinks) namens de gemeenteraad Bergen op Zoom.

Begin januari nam de raad unaniem een motie aan die de burgemeester met hun zorgen op pad stuurde richting de verantwoordelijke autoriteiten in België, omliggende gemeenten en de Nederlandse regering.

Lees meer over:

Gerelateerde artikelen

Tip de redactie