Fietsen tegen taaislijmziekte tijdens Spinning 4 Air

Zaterdag 13 februari 2016 wordt de strijd tegen cystic fibrosis voortgezet door de fietsclub van Theo van der Himst en zijn fietskameraden in Ossendrecht.

Na een eerdere succesvolle fietstocht vanaf de Grote Markt in Bergen op Zoom naar Terherne (Friesland) organiseert het clubje nu een spinningmarathon.

In het Zuidwesthoekcollege in Ossendrecht gaat men vier uur lang fietsen om uiteindelijk taaislijmziekte verder de wereld uit te helpen. Het idee om een spinningmarathon te organiseren stamt uit 2014.

"Destijds was ik aanwezig op de crematie van Claudia, een schoonzus van een vriend van mij", vertelt Theo van der Himst, “De eerste toertocht was dan ook een eerbetoon aan haar."

Spinningmarathon

Naast de toertocht vanaf de Grote Markt in Bergen op Zoom via Zuid-Holland, Noord-Holland en de Afsluitdijk over naar het Friese Terherne wilde Van der Himst ook dolgraag een spinningmarathon, genaamd Spinning 4 Air, organiseren. 

"Het deed me veel destijds", bekent de wielerliefhebber. "De toespraken van familie en vrienden van Claudia prikkelden me om iets te organiseren. Ik had, net als vele anderen, weleens gehoord van taaislijmziekte, maar wat het precies inhield, wist ik niet."

"Na het horen van de verhalen over cystic fibrosis en nadat ik erover had gelezen, besloot ik om iets te organiseren." Na een korte brainstormsessie kwamen Van der Himst en zijn ploeggenoten van de wielerclub eruit. Dit was het meest geschikte moment om het nuttige met het aangename te combineren, en zo geschiedde.

Van der Himst: "Er is een succesvolle toertocht geweest, welk inmiddels op 21 augustus van het vorige jaar heeft plaatsgevonden. Daarnaast waren er ook ideeën voor een spinningmarathon, wat nu 13 februari aanstaande gaat plaatsvinden in Ossendrecht."

1.500 patiënten

Het doel zal over een kleine maand op 13 februari simpel zijn. Dan zal er zo veel mogelijk geld proberen te worden opgehaald in de strijd tegen taaislijmziekte.

"Het geld dat opgehaald wordt, zal worden gedoneerd aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting", duidt Van der Himst aan. "Deze stichting zamelt landelijk geld in, om zo een medicijn te ontwikkelen voor deze slopende ziekte."

Taaislijmziekte is een erfelijke ziekte, waarbij diverse slijmafscheidingen in het lichaam taaie slijm produceren. Mede door de onbekendheid van de ziekte voelde Van der Himst zich geroepen om een initatief te beginnen.

"Uit cijfers bleek dat we in Nederland ongeveer 1.500 taaislijmziektepatiënten hebben, wat natuurlijk teveel is. Door er aandacht aan te schenken, hoop ik persoonlijk dat het onderzoek sneller kan verlopen."

Meedoen

Op zaterdag 13 februari zal er in het Zuidwesthoekcollege in Ossendrecht een officiële kick-off worden gegeven voor de allereerste spinningmarathon in de gemeente Woensdrecht.

In de sportzaal zullen 25 fietsen klaarstaan voor geïnteresseerden, die zowel sportief bezig willen zijn als het goede doel ondersteunen. "Nog niet alle plekken zijn vergeven!", weet Van der Himst vanuit de organisatie.

"Voor maar vijf euro kan je al één van de in totaal 100 beschikbare plaatsen in beslag nemen. We starten namelijk om 13:00 met een spinningsuurtje onder begeleiding van Arnie van der Ree, die docent lichamelijke opvoeding was aan het Zuidwesthoekcollege in Ossendrecht."

Er is nog altijd kans om mee te doen aan het initiatief van Van der Himst en zijn kompanen om dichter bij het medicijn tegen taaislijmziekte te komen. "Mochten er nog onverhoopt mensen op zaterdag langskomen, die zich niet hebben opgegeven, dan zal de organisatie haar fiets afstaan", verzekert een ambitieuze Van der Himst.

Lees meer over:
Tip de redactie