De sloop voor verpleeghuis De Lindenburgh in Steenbergen moet effectief nog aangevraagd en toegekend worden, maar de bewoners van dit verpleeghuis worden medio februari 2016 verhuisd naar de tijdelijke dependance die eerder diende als De Vossemeren in Nieuw-Vossemeer. 

Eveneens komt er een vooropname van bouwkundige gebreken aan de binnen- en buitenzijde van woningen en gebouwen in een straal van 80 meter. Eigenaren worden alvast voorbereid op de aankomende bouwput. Niet iedereen zit te wachten op risico’s.

Die risico’s worden zoveel mogelijk ingedekt. Edwin Jongeneelen van Quattro Expertise BV: "Er vindt een vooropname plaats van alle percelen. Tijdens de bouw zijn er o.a. trillingsmetingen, deformatiemetingen en inclinometingen. Alle mensen krijgen eerst een brief hierover."

Quattro Expertise blijft voor en na de bouw het aanspreekpunt voor eventuele schades. Een claim wordt beoordeeld door eigen experts en wordt dan voorgelegd bij stichting tanteLouise-Vivensis.

Stof en trilling

Het is opmerkelijk dat de sloopvergunning nog moet worden toegekend nadat alle voorzorgsmaatregelen en plannen in kannen en kruiken zijn. Waarschijnlijk is het een af te ronden formaliteit van gemeente Steenbergen. De sloop staat vast. Ook de grote sloopklus voor Sagro is als aanbesteding vergund.

Marcel de Jonge, medewerker van sloopbedrijf Sagro: "We slopen al 50 jaar. We slopen van boven naar beneden. Geeft het te veel stof? Dan sproeien we met water. Als er te veel trilling is, volgt er een waarschuwing en passen we de werkzaamheden aan."

Al het materiaal dat vrij komt uit de sloop wordt gesorteerd en gerecycled.

Schadelijke stoffen

Dat er overlast zal zijn, is niet te voorkomen. Wel wordt geprobeerd om de sloop- en bouwoverlast te beperken. De bestaande fundering zal met een betonschaar geknipt worden, maar blijkt de fundering te dik, dan wordt een sloophamer gebruikt.

De Jonge: "Dat zal wel wat overlast geven. Tijdens de inventarisatie is overigens gebleken dat er geen schadelijke stoffen in het gebouw zitten. Er is bijvoorbeeld geen asbest in het gebouw verwerkt. U zult geen mannen in witte pakken zien."

De sloopvergunning mag er dan nog niet zijn, er mag pas gebouwd gaan worden ná de afgifte van de bouwvergunning. Dat is bij alle partijen duidelijk.

Drukste kruispunt

Het nieuwe verpleeghuis De Lindenburgh mag niet hoger worden dan acht meter, volgens het bestemmingsplan van gemeente Steenbergen. 

Twee nieuwe bouwlagen worden aangelegd met ervoor zo’n 60 parkeerplaatsen die meteen de parkeeroverlast moet tegengaan die nu veroorzaakt wordt door de huidige 24 parkeerplaatsen.

De bouwactiviteiten worden pas gestart in het derde of vierde kwartaal van 2016. Omwonenden vrezen niet zozeer overlast van de bouw met een strak veiligheidsplan dan wel van het bouwverkeer dat af en aan rijdt tussen al het andere verkeer met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals schoolfietsers.

De praktijk zal aantonen of de situatie werkbaar of onwerkbaar is op en bij één van de drukste kruispunten in Steenbergen. De bouwtijd wordt geschat op 1,5 jaar.