’t Vosse-ol viert tweede editie van Jan Kellerbal

In ’t Vosse-ol oftewel Nieuw-Vossemeer is het opwarmen voor het komende carnaval al goed begonnen. 

Dat gebeurde daar afgelopen weekend met het Jan Kellerbal, dat in de Dorpsherberg werd gehouden. Dit bal is een initiatief van leutpliessie Jan Keller en kreeg daarom ook, zeer terecht, die naam. Het Jan Kellerbal beleefde dit jaar zijn tweede editie.

Jan Keller is het alter ego van Reinier de Jong, die dit jaar zijn laatste optreden als leutpliessie beleeft: na carnaval hangt hij namelijk zijn politiepet aan de wilgen. Maar hij heeft in ’t Vosse-ol mooie herinneringen achtergelaten, waaronder dus het naar hem vernoemde feest.

Goede start

Daarmee heeft ’t Vosse-ol, in navolging van bijvoorbeeld Steenbergen (Snorrebal) en Bergen op Zoom (Neuzenbal), ook haar eigen opwarmertje voor het leutfeest dat over zo’n twee weken echt gaat losbarsten. ‘Ik kwam op dit idee omdat ik vind dat we de mensen van ’t Vosse-ol zoveel mogelijk hier op het dorp moeten houden."

"Zeker voor de jeugd hier en ook voor de vereniging is het belangrijk dat hier een goede start van carnaval valt te vieren. We gaan er met zijn allen een leuke avond van maken!", vertelt Reinier de Jong aan het begin van de avond.

Sjoow

Even daarna begint de zaal inderdaad goed vol te stromen. Nadat onder de vrolijke klanken van de disco iedereen lekker in de stemming is gekomen, moet er eerst nog iets belangrijks gebeuren. Aan alle leden van de carnavalsvereniging worden nieuwe kielen uitgereikt, zodat die er vanaf nu kleurrijk en stijlvol bijlopen.

Het motto in ’t Vosse-ol is dit jaar niet voor niets: ‘We steele de sjoow’. En zo kleurt de zaal langzaamaan oranje, de hoofdkleur van de kielen. Later op de avond worden de ‘Elluf Gebooje’ voorgelezen door Jan Keller en worden tevens de nieuwe leden ingewijd. Dit gebeurt, heel symbolisch, met een stronk boerenkool. Onder muzikale begeleiding van De Vosseblaozers en de disco bleef het daarna nog lang erg gezellig in de Dorpsherberg.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie