Twee publieksmomenten tijdens bezoek koningspaar

Het publiek krijgt op dinsdag 16 februari twee kansen om koning Willem-Alexander en koningin Máxima te zien. 

Het koningspaar brengt die dag een streekbezoek aan de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Rucphen. In Bergen op Zoom maken de koning en koningin kennis met Hotel De Draak en het Markiezenhof. 

Volgens het strakke programma zullen zij in tien minuten over de Grote Markt lopen richting Hotel De Draak. Daar vindt een besloten bijeenkomst plaats, die niet toegankelijk is voor het publiek.

Rond 11.45 uur loopt het echtpaar naar De Draak en krijgt het publiek een tweede kans om de koning en koningin te aanschouwen. Bij slecht weer echter, zal het gezelschap zich per bus van De Draak naar Het Markiezenhof verplaatsen. Ook in Het Markiezenhof vindt een besloten bijeenkomst plaats.

Afsluitingen

Om het koninklijk bezoek in goede banen te begeleiden stelt de gemeente heel wat maatregelen in. "Wij beschouwen dit als een groot evenement", aldus de gemeente. Om die reden gaat een groot deel van de binnenstad vanaf 05.00 uur op slot.

De Steenbergsestraat, een deel van de Moeregrebstraat, het Beursplein, Het Markiezenhof, De Fortuinstraat, Grote Markt, Kortemeestraat, Sint Annastraat, deel van de Lievevrouwestraat, Molstraat, Penstraat, Kremerstraat, Geweldigerstraat, Klaverstraat, Hofstraat, Sint-Catharinaplein en Wijngaardstraat zijn dan enkel te voet toegankelijk.

In al die straten moeten objecten, als geparkeerde auto’s, containers, plantenbakken en zelfs terrassen uit het straatbeeld verwijderd worden. Die maatregel geldt ook voor terrassen aan de gevel. De terrassen moeten uiterlijk maandag 15 februari om 12.00 uur weggehaald zijn.

Persvakken

Het Sint-Catharinaplein zal tijdens het bezoek ingericht worden als persparkeerplaats. "We verwachten veel landelijke, regionale en lokale media", zegt de gemeente.

Voor de pers worden op de Grote Markt en in de Steenbergsestraat persvakken ingericht. Het publiek is echter vrij om zich op andere plaatsen langs de drankhekken te verplaatsen en van daaraf foto’s te maken.

Opruimen

De winkels en horeca kunnen volgens de gemeente tijdens het bezoek gewoon de deuren openen, al zullen de maatregelen pas aan het einde van de dag worden opgeheven.

"Het koningspaar vertrekt ongeveer rond 13.50 uur uit Bergen op Zoom. Meteen daarna starten we met het opruimen en schoonmaken van de stad. Pas als dat klaar is, wordt de stad weer opengesteld. We verwachten dat dat tussen 16.00 uur en 17.00 uur zal zijn."

Lees meer over:
Tip de redactie