College Steenbergen gaat opnieuw rond de tafel met bouwclubs

De lokale Steenbergse politiek wil actie ondernemen om de bouwclubs in de gemeente Steenbergen alsnog te redden. Een mogelijke oplossing zou crowdfundng kunnen zijn.

Het college opperde vorig jaar de mogelijkheid om in Nieuw-Vossemeer, op het voormalige trainingsveld op sportpark de Danen, een bouwloods te faciliteren waarin genoeg ruimte zou zijn voor alle bouwclubs uit de gemeente Steenbergen om te werken aan hun carnavalswagens.

Dat bleek volgens de Stichting Belangen Carnavalsbouwclubs Steenbergen geen reële mogelijkheid. "Globaal komt het neer op een investering van circa 150.000 tot 200.000 euro, hiervan zal dan ook nog zo’n 50.000 tot 75.000 euro letterlijk in de grond verdwijnen, iets wat je niet gaat doen op een huurlocatie", stelde de stichting.

Wethouder Cors Zijlmans geeft aan dat als men alles perfect wil doen, dat het best wel wat geld kost. “Maar bouwclubs staan er om bekend dat ze wel het een en ander kunnen regelen. Die hebben overal kennissen, vrienden en agrariërs met materialen. Als de wil aanwezig is, kan er veel bereikt worden.”

Actieve rol

Alle partijen wilden het college bewegen om een actievere rol in te nemen. BC Deen is namelijk niet de enige bouwclub die is gestopt, ook BC de Strienespuiters, BC Gebeiteld en BC Vor Mekoar hebben medegedeeld dat zij moeten stoppen.

"Vier bouwclubs in een tijdsbestek van anderhalf jaar. Als deze prognose zo doorgaat heeft de gemeente Steenbergen een nog slechtere naam, dan die het door de afgelopen maanden heeft gekregen: de eerste carnavalloze gemeente van Brabant."

Geld

Wethouder Cors Zijlmans heeft aangegeven in gesprekken met de bouwclubs altijd een faciliterende rol op te nemen, zonder daarbij geld uit te geven. Nu de wethouder van sommige fracties hoort dat zij toch geld beschikbaar willen stellen wil hij meer duidelijkheid.

Als de raad gelden beschikbaar stelt, verandert de situatie namelijk drastisch. Wel waarschuwt de wethouder de raadsleden. "Als we dat doen, dan gaan we ons op glad ijs bevinden, want waarom wel voor de bouwclubs en niet voor een andere stichting."

Tim Huisman oppert daarom om wellicht aan crowdfunding te doen. "Misschien 50/50, maar het is een mogelijkheid om aan geld te komen." Het college gaat met deze nieuwe op- en aanmerkingen kijken wat de nieuwe mogelijkheden zijn. In april komt het college terug bij de gemeenteraad om te komen tot een structurele oplossing.

Lees meer over:
Tip de redactie