Project 'Zweven en Vliegen' officieel van start op basisschool Klim-Op

Het onderwijsproject 'Zweven en vliegen' is donderdag officieel van start gegaan. Basisschool de Klim-op in Hoogerheide kreeg daarbij de eer om als eerste school aan de pilot deel te nemen. 

Vliegbasis Woensdrecht hoopt met het drie jaar durende project kinderen te enthousiasmeren voor de technieksector. Voor de leerlingen een ultieme kans om alles te weten te komen over techniek én de Koninklijke Luchtmacht.

Vliegbasis Woensdrecht heeft in samenwerking met onderwijsontwikkelaar Creative Kids Concepts een speciaal lesprogramma gemaakt.

De officiële aftrap van dat project vond plaats op basisschool Klim-op. Daarbij waren ook burgemeester Steven Adriaanse en wethouder Lars van Beek aanwezig. Kolonel Peter de Boer, commandant van vliegbasis Woensdrecht, hoopt de kinderen met het lespakket enthousiast te kunnen maken voor techniek.

Sonja van den Elshout, directrice van de Klim-Op, is vereerd om de eerste school te mogen zijn die met het nieuwe project aan de slag gaat. "Onze school vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan techniek. Daarnaast is het voor jullie extra interessant omdat wij dicht bij de vliegbasis Woensdrecht zitten."

Gastlessen

Het lespakket is voornamelijk gericht op groep zeven en acht. Dat is volgens Alina Kuijpers, vliegbasis gastdocente, de interessantste doelgroep. Zij maken op korte termijn een sectorkeuze.

Belangrijk punt van het project is de leerlingen niet alleen theorie maar ook praktijk aanbieden. De gastles bestaat naast een presentatie met informatie ook uit het uitvoeren van experimenten.

"Ze leren dat techniek heel breed is. Daarnaast krijgen ze drie opdrachten, bijvoorbeeld het maken van een parachute. De kinderen zijn door de les heel bewust bezig met techniek én luchtvaart", vertelt Kuijpers.

Het is dan ook het uitvoeren van de proefjes wat de kinderen leerlingen enthousiast maakt. "Ik vind het heel leuk om experimentjes te doen maar bij de luchtmacht doe je natuurlijk hele andere dingen", zegt één van de leerlingen.

Ontwikkelaar

Het zweven en vliegen project is ontwikkeld door Creative Kids Concepts en is specifiek gericht op het basisonderwijs. De onderwijsontwikkelaar biedt scholen projecten met diverse thema's aan.

Het lesconcept dat bij de Klim-Op van start is gegaan, heeft een nieuwe insteek. Naast het techniekthema is het project ook gericht op de Koninklijke luchtmacht.

"We laten alles wat met zweven en vliegen te maken heeft langskomen. Daarnaast leren de kinderen onder andere om in teamverband te werken", aldus Virginie Gmelich Meijling, directeur Creative Kids Concepts.

Arbeidstekort

Dat de vliegbasis de leerlingen wil enthousiasmeren, dat heeft een reden.

Vliegbasis Woensdrecht is de 'Main Support Base' van de Koninklijke Luchtmacht. Dat betekent dat er ruim negenhonderd banen zijn voor technische personeelsleden. Eén op de drie bewoners in Woensdrecht is werkzaam bij de vliegbasis.

Toch is er zowel landelijk als regionaal een groot tekort aan technici. Vliegbasis Woensdrecht hoopt daarom met het nieuwe initiatief een bijdrage te kunnen leveren aan het arbeidstekort in de technieksector.

"We merken dat kinderen techniek vaak niet leuk vinden. Met dit project vinden we dat jullie eens goed naar techniek moeten gaan kijken en ermee spelen", aldus kolonel de Boer.

Lees meer over:
Tip de redactie