Burgemeester Bergen op Zoom sluit supermarkt en woningen na brand

De Turkse supermarkt Oranje 12 en de twee appartementen aan de Kastanjelaan 65 zijn op last van burgemeester Frank Petter gesloten. De burgemeester acht de situatie niet veilig genoeg. 

Zowel de supermarkt als de twee woningen liepen eind november zware schade op na een grote brand, die ontstond in het trappenhuis.

Ahmet Akalin, eigenaar van het pand waarin ook de Action is gevestigd, zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de supermarkt en woningen zo snel mogelijk weer in gebruik kunnen worden genomen.

Brand

De voormalige Volvogarage aan de Kastanjelaan in de Bergse wijk Gageldonk-West werd eind november getroffen door een grote brand. Die begon in het trappenhuis naar de twee appartementen, maar tastte ook de supermarkt aan.

De bewoners van de twee appartementen waren naar het dak gevlucht, waar ze door de brandweer met een hoogwerker vanaf vanaf werden gehaald. Om de brand te blussen moest de brandweer de winkelruimte van Oranje 12 openbreken.

Bestuursdwang

De Turkse supermarkt kon kort daarna wel weer de deuren openen, maar burgemeester Frank Petter acht dat niet verstandig. "De brand heeft de constructie van de supermarkt en de appartementen aangetast. Daardoor kan de veiligheid niet gegarandeerd worden", stelt de burgemeester. Hij heeft daarom een last onder bestuursdwang opgelegd om ervoor te zorgen dat zowel de super als de woningen niet gebruikt zullen worden.

De bestuursdwang geldt niet voor de Action. Die winkel is weliswaar in hetzelfde pand gelegen, maar maakt deel uit van een andere constructie. Volgens Petter kan de bestuursdwang weer worden opgeheven, zodra de eigenaar heeft aangetoond dat de constructie weer voldoet aan alle veiligheidseisen.

Hard gewerkt

In een reactie op het besluit van de burgemeester laat eigenaar Ahmet Akalin weten druk doende te zijn met het herstel van de woningen en winkelruimte. "We zijn hier volop mee bezig. Afgelopen week is er nog een constructeur langs geweest. Die heeft een plan van aanpak gemaakt en alles helemaal doorgerekend", zegt Akalin.

Hij begrijpt de bestuursdwang die de gemeente heeft opgelegd. "Het liefst wil ik ook zo snel mogelijk weer open, maar het moet natuurlijk wel veilig zijn. Daar wordt nu hard aan gewerkt."

Bewoners

Volgens Akalin ligt zijn belang niet alleen bij de winkel, maar is hem er ook alles aan gelegen om de bewoners van de twee appartementen zo snel mogelijk huiswaarts te kunnen laten keren.

Zij verkeren momenteel in dezelfde situatie als de bewoners van het appartementencomplex van De Goudbaard, dat eind vorig jaar eveneens getroffen werd door brand. De bewoners mogen hun appartementen alleen betreden om spullen te halen, maar kunnen nog niet definitief huiswaarts keren.

"Ik heb er alles aangedaan om tijdelijke woonruimte voor hen te vinden. Ik ben bij de gemeente en Stadlander geweest, maar zij konden helaas niet helpen. De mensen wonen nu bij kennissen en familie. Vooral voor hen hoop ik dat hier zo snel mogelijk een einde aankomt", zegt Akalin.

Detailhandel

Wanneer de constructie weer hersteld is, kan hij niet zeggen. "Dat hangt van allerlei partijen af."

Wethouder Patrick van der Velden laat weten dat de bestuursdwang in ieder geval geen gevolgen heeft voor de plannen van Akalin om zijn tijdelijke detailhandelsbestemming, die tot 2020 loopt, definitief te maken. "Als straks alles weer aan alle eisen voldoet, kunnen die plannen ook gewoon doorgaan."

Lees meer over:
Tip de redactie