Joint Meteorologische Groep adviseert Nato Response Force

De komende twee jaar levert de Joint Meteorologische Groep (JMG) op de Woensdrechtse vliegbasis specialistische weersinformatie aan de Nato Response Force (NRF).

Na een jaar van voorbereiding hebben de Nederlandse defensieweermannen en –vrouwen het daarvoor benodigde niveau bereikt. Via hun systemen kunnen ze razendsnel meteorologische en oceanografische informatie voor de internationale reactiemacht genereren.

Deze taak rouleert binnen de NAVO, waarvan de NRF een onderdeel is. Nederland is het eerste kleine land dat deze verantwoordelijkheid op zich neemt. Tijdens de overdrachtsceremonie op vliegbasis Woensdrecht uitte NAVO-vertegenwoordiger luitenant-kolonel Frank Müller zijn waardering voor Nederlandse bijdrage.

Geavanceerd weerstation

Nederland neemt de meteo-taak, op verzoek van het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), over van de Verenigde Staten. Nederland kocht twee jaar geleden een geavanceerd weerstation waardoor zij nu aan de vereiste NAVO-standaard kan voldoen.

Müller hoopt dat meer kleine landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen. Hij benadrukt het belang van alle NAVO-partners om aan die hoge standaarden te voldoen.

Het verzoek van SHAPE was voor JMG een boost, zegt overste Douwe Minnema die er de leiding heeft. Het afgelopen jaar is keihard gewerkt om alles op orde te krijgen. De realisatie ervaart JMG als de kroon op hun werk. “We zijn er behoorlijk trots op”, laat Minnema weten.

Missies

NRF is binnen 5 dagen wereldwijd inzetbaar en bestaat uit 15.000 tot 20.000 gevechtstroepen. De snelle reactiemacht van de NAVO heeft nog nooit militair ingegrepen, wel voerde de troepen twee humanitaire missies en een aantal oefeningen uit.

Het is onbekend welke en hoeveel inspanningen JMG voor NRF gaat leveren. “Wanneer NRF wordt ingezet, moet je er klaar voor zijn. De kans is altijd aanwezig, zeker nu het zo rommelt aan de randen van Europa”, stelt Minnema.

Cruciaal

JMG is het weerbedrijf van het Ministerie van Defensie. Weersverwachtingen zijn een cruciaal onderdeel binnen het besluitvormingsproces van een militaire operatie. De eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de commandant, JMG adviseert en ondersteunt, legt Minnema uit. De vier krijgsmachtonderdelen zijn als het ware hun klanten, daar is NRF nu bijgekomen.

IJzel, wind, onweer, (zand)stormen, wel of geen maanlicht… voor militaire operaties is dat soort informatie zeer belangrijk. Laaghangende bewolking en mist zijn bijvoorbeeld voor de luchtvaart van belang, regenval beïnvloedt grondoperaties, windsnelheden de golven op zee en de baan van een kanonskogel.

Een blik op de buienradar is uiteraard niet genoeg, voor elke operatie is zeer specialistische en diverse weersinformatie nodig. De JMG-weerkamer is 24/7, 365 dagen per jaar operationeel. Er werken 55 specialisten die wereldwijd Nederlandse en nu ook NAVO troepen, van actuele weersinformatie voorzien.

Geheim

De verantwoordelijkheden voor NRF startten afgelopen 13 januari na een officiële en feestelijke bijeenkomst tussen de computerschermen in de weerkamer. De overdracht, bestaande uit een druk op een rode knop, trok veel belangstelling van de landelijke pers.

Die kon vrijelijk informatie inwinnen. Eén gedeelte van de weerkamer was echter verboden terrein, daar was gevoelige en geheime informatie te vinden.

Nederland bekostigt de komende twee jaar de extra werkzaamheden die uit de NRF-verantwoordelijkheden voortkomen. In 2018 neemt Canada het stokje van Nederland over.

Lees meer over:
Tip de redactie