'Bewoonster boos over ambities Woensdrecht voor Geopark'

De Putse Nora van den Berg maakt gehakt van de ambities van de gemeente Woensdrecht om de Scheldedelta op de kaart te krijgen als een internationaal Geopark. 

"Waarom zou de gemeente daar werk van maken, als het al niet eens in staat is om de verdroging van de Groote Meer bij Ossendrecht aan te pakken?”, reageert ze op de plannen die wethouder Martin Groffen eind 2015 ontvouwde aan de Woensdrechtse Bode.

Volgens haar is het broodnodig dat de waterwinning vanuit het pompstation van Huijbergen wordt stopgezet. Ze roept het gemeentebestuur daarom op de situatie aan te kaarten bij de hoogste persoon van ons land: koning Willem-Alexander, die op 16 februari met koningin Máxima een bezoek brengt aan de Brabantse Wal.

Waterwinning

Al ten minste drie decennia strijdt Van den Berg tegen de verdroging van de Brabantse Wal. "Met de overleden baron Cogels en jonkvrouw Cogels stonden we als samen bij de toen nog zelfstandige gemeente Ossendrecht ons te beklagen over de verdroging van de Groote Meer. Dat was een paar jaar nadat de waterwinning in Huijbergen was gestart", blikt Van den Berg terug.

Willem-Alexander

In al die jaren is zij ervoor blijven vechten dat het onderwerp op de agenda van betrokken bestuurders en overheden kwam te staan, met het bezoek van toen nog kroonprins Willem-Alexander in 2006 als hoogtepunt.

Daarom is Van den Berg ook zo verbaasd dat tien jaar later er geen ruimte in het regiobezoek van Willem-Alexander en Máxima is voor een wandeling langs de Groote Meer.

"We moeten niet alleen de goede dingen laten zien, maar juist deze kans aangrijpen om de koning te informeren over de huidige stand van zaken van de Groote Meer. Dat is samen met de Kleine Meer verworden tot een modderpoel."

Teleurstelling

Ze begrijpt ook niets van de ambities van de gemeente Woensdrecht om de Brabantse Wal als onderdeel van de Scheldedelta aan te dragen als internationaal Geopark.

"Waarom zou Woensdrecht dat doen? Laat ze eerst de zaken binnen de gemeente goed regelen, zoals de verdroging van de Groote Meer, voordat de gemeente zich gaat bezighouden met een Geopark, ver over de grenzen van wat uiteindelijk een dorp aankan. Alle hogescholen en verre steden worden door Woensdrecht aangesproken. Daar is dan blijkbaar wel genoeg geld en manschappen voor", aldus een verontwaardigde Van den Berg.

Milieugroeperingen

De Putse zegt blij te zijn dat diverse milieugroeperingen zich inzetten voor de Groote Meer. "Maar het is een teleurstelling dat de gemeente de problemen niet wil inzien.”

Convenant

Gemeentewoordvoerder Jan Prop zegt in een reactie dat de gemeente Woensdrecht destijds een convenant heeft getekend met nog acht andere partijen om de verdroging tegen te gaan.

"Dat convenant loopt nog tot 2020 en bevat allerlei maatregelen. We doen dus zeker wat tegen de verdroging.” Dat de Groote Meer niet op de agenda van het koninklijk bezoek staat, komt volgens hem doordat de gemeente het programma niet heeft vastgesteld.

"Dat is allemaal via het kabinet van de commissaris van de koning geregeld. Wij zijn hiervan slechts in kennis gesteld en zijn natuurlijk zeer verheugd met het bezoek."

Mening

Over de opmerkingen van Van den Berg dat de gemeente zich niet moet bezighouden met het Geopark, maar met de Groote Meer, is hij kort. "Het Geopark gaat veel breder dan alleen de gemeente Woensdrecht. Als zij vindt dat wij dat niet aankunnen, is dat haar mening."

Lees meer over:
Tip de redactie