Wethouder stelt cliënten TSN in Steenbergen gerust

Volgens wethouder Cor van Geel hoeven cliënten van TSN Thuiszorg zich geen zorgen te maken over het mogelijke faillissement van de grootste aanbieder van thuiszorg in Nederland.

In Steenbergen biedt de organisatie thuishulp aan zo’n zestig gezinnen, wat neer komt op ongeveer twintig procent van alle thuishulp. Daarnaast werken er ongeveer 27 zorgmedewerkers voor TSN in Steenbergen, maar of dat zo blijft is nog onzeker.

TSN Thuiszorg vroeg onlangs uitstel van betaling aan, nadat de instelling geen toestemming kreeg van de rechter om de lonen van 4300 medewerkers te verlagen. De lonen zijn op dit moment gebaseerd op complexere zorg, maar door bezuinigingen zijn veel zorgindicaties naar beneden bijgesteld.

Bodemprijzen

Veel gemeenten zouden alsnog voor deze minder complexe zorg bodemprijzen hanteren, maar volgens wethouder Van Geel is dat op de Brabantse Wal niet het geval. “Wij hebben een contract met TSN afgesloten en zij krijgen voldoende geld om de salarissen normaal uit te kunnen betalen.”

Volgens de wethouder ontstaat er veel onrust onder de cliënten omdat de berichten in de media veelal gericht zijn op de landelijke organisatie.

“Op de Brabantse Wal voldoen we aan de norm. TSN zou zich dan ook met een brief moeten richten aan gemeentes die niet voldoen aan die norm, in plaats van naar alle gemeentes.”

Failliet

Hoe het met de landelijke organisatie afloopt is volgens Cor van Geel nog niet duidelijk. Mocht TSN failliet gaan, dan zijn er andere partijen in Steenbergen die al hebben aangegeven de zorg over te willen nemen.

“De manier waarop wij de thuiszorg financieren in de gemeente Steenbergen wordt als erg positief ervaren.” Cliënten hoeven zich dan ook geen zorgen te maken.

Personeelsleden van TSN kunnen echter wel in de problemen komen. Hoewel de andere zorgaanbieders wellicht personeelsleden overnemen, is het mogelijk dat een aantal mensen toch zijn baan verliest bij een faillissement van TSN Thuiszorg.

Minder uren

“TSN heeft op dit moment al teveel personeel in dienst, waardoor het personeel nu al vaak minder uren werkt dan afgesproken is.” 

De PvdA en de Volkspartij in Steenbergen maken zich zorgen over de gevolgen op de Brabantse Wal en hebben vragengesteld over zowel de dienstverlening als de medewerkers van TSN Thuiszorg. In de raadsvergadering van 11 januari wordt gesproken over de thuishulporganisatie.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie