Het aantal woninginbraken in de gemeente Bergen op Zoom is het afgelopen kalenderjaar met bijna een kwart afgenomen. 

Districtschef Wim Jochems heeft dat maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers van het politiedistrict De Markiezaten. 

In totaal pleegden criminelen in 2015 1038 woninginbraken in de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Dat zijn er vier meer dan een jaar eerder. 

In Bergen op Zoom waren dat er afgelopen jaar 173 tegenover 223 een jaar eerder. Ook in Halderberge (-37,5%), Steenbergen (- 28,8%) en Tholen (-24%) daalde het aantal inbraken fors. Daartegenover staan forse stijgingen in Moerdijk (van 152 inbraken naar 202) en in Roosendaal (van 303 naar 386).

Pieken

Volgens politiewoordvoerster Pierre-Ine Mattheussens hebben beide gemeenten het afgelopen jaar te maken gehad met een piek.

“In Zevenbergen was die voornamelijk toe te schrijven aan een inbreker die tijdelijk bij familie in Zevenbergen verbleef. In Roosendaal gaat het met name om een groep jongeren die in wisselende samenstelling op inbrekerspad gaat.”

De Roosendaalse piek, die eind november/begin december plaatsvond, leidde tot heel wat extra controles door de politie.

“We hebben in december vijftig intensieve controles gehouden om woninginbraken te voorkomen en daarbij verscherpte aandacht gezet op potentiële daders. Wat daarbij opvalt, is dat na deze acties burgers vaker de politie bellen na verdachte situaties. Dat heeft in de afgelopen weken geleid tot veertien aanhoudingen van woninginbrekers”, meldt Mattheussens.

Burger

De rol van de burger wordt volgens districtschef Wim Jochems dan ook steeds belangrijker. Hij wijst op de succesvolle inzet van de buurtpreventieteams. Ook de Whats-Appgroepen, die in heel wat wijken en buurten in het leven worden geroepen, roemt hij.

Bij een Whats-Appgroep waarschuwen buren elkaar over verdachte situaties. Jochems noemt ze zeer waardevol. “De succesvolle aanpak van de politie is vooral het succes van de burger”, stelt hij.

Straatroven

Naast woninginbraken had de politie in 2015 ook speciale aandacht voor overvallen en straatroven De zogenaamde WOS-feiten (woninginbraken, overvallen, straatroven) vallen onder de noemer High Impact Crimes, misdaden met grote impact voor het slachtoffer.

Het aantal overvallen is in de regio licht gedaald van 23 naar 18. Bergen op Zoom telde met acht overvallen wel één overval meer dan in 2014. Het afgelopen jaar waren er ook veertig straatroven, tegenover 37 een jaar eerder. In Bergen op Zoom werden 19 aangiften gedaan van straatroven, één minder dan in 2014.

Heling

Ook voor 2016 kondigt de politie aan in te blijven zetten op het tegengaan van de WOS-feiten. “Daarnaast richten we ons ook op heling. Zonder heler is er namelijk geen steler”, stelt Mattheussens.

Ze ziet daarin ook weer een taak voor de burger weggelegd. “Is een aankoop te mooi om waar te zijn, koop dan niet. Denk aan een bedrag van 100 euro voor een elektrische fiets of 25 euro voor een iPhone 6. Dat kan geen zuivere koffie zijn.”