Bouwgroep De Nijs-Soffers wordt de nieuwe eigenaar van het voormalige gemeentehuis in Huijbergen. Het aannemersbedrijf en de gemeente hebben daarover een mondeling akkoord bereikt.

"Er moet nog een akte op papier worden gezet en de koop moet nog langs de notaris", houdt een gemeentewoordvoerder nog een slag om de arm. Ondertussen heeft de bouwgroep al wel een voorstel ingediend, dat vorige week is getoetst door de welstandcommissie.

De Nijs-Soffers heeft plannen voor een nieuw complex met zes appartementen en een restaurant in het centrum van Huijbergen. Bij het aannemersbedrijf kon men nog geen toelichting geven op de plannen.

Geen verrassing

De verkoop komt voor Adri Damen, voorzitter van de Openbare Bibliotheek, niet als een verrassing. "Al in oktober 2014 heb ik een gesprek gehad met wethouder Hans de Waal, die vertelde dat De Nijs interesse had in dit pand."

De bibliotheek kan voorlopig blijven zitten, volgens Damen. "Het bestemmingsplan moet immers eerst nog gewijzigd worden. Daar kan best nog een hele tijd overheen gaan." 

Basisschool

Waar de bibliotheek bij eerdere ontwikkelingsplannen voor het voormalige gemeentehuis vaak nog dwars lag, heeft Damen zich nu neergelegd bij een vertrek uit het raadhuis.

"Onze huisvesting is inmiddels geregeld. Zodra we hier weg moeten, kunnen we bij basisschool Ste. Marie terecht. Daar komen de komende jaren weer een aantal klaslokalen leeg te staan, zodat we daar alle ruimte hebben. Voor ons en de school is dat ook een goede oplossing, omdat we zo dichtbij onze belangrijkste doelgroep zitten", verklaart de voorzitter.

Podiumplein

Het oude gemeentehuis was al twee keer eerder in beeld voor de ontwikkeling van een nieuw dorpshart. In 2011 meldde HeR-Ontwikkeling Vastgoed uit Rotterdam zich voor de ontwikkeling van het zogenaamde Podiumplein, dat genoemd werd in het Integraal Dorpsontwikkelingsplan (Idop) voor Huijbergen.

Het Rotterdamse bedrijf wilde vier appartementen en commerciële ruimten, met een nieuwe Spar supermarkt, ontwikkelen. Ondanks een provinciale subsidie van 300.000 euro trok dat bedrijf zich een jaar later terug, omdat het de exploitatie niet rond kreeg.

Geen subsidie

Later deed ook Bogor Projectontwikkeling een poging om het Podiumplein van de grond te krijgen, maar de gemeente had ernstige twijfels bij de financiële haalbaarheid van hun plannen.

Door het afhaken van de tweede projectontwikkelaar bleek ook de deadline van de provinciale subsidie niet meer haalbaar. De Nijs-Soffers zal het dus zonder de eerder toegekende drie ton moeten doen.