Het centrum van Huijbergen krijgt er een extra wadi bij in de strijd tegen wateroverlast. 

Bij hoosbuien staat de omgeving van mfc De Kloek nu nog regelmatig blank, ondanks de eerdere aanleg van de wadi’s in de Boomstraat. Omdat de verwachting is dat hevige neerslag in de toekomst vaker zal voorkomen, heeft de gemeente Woensdrecht besloten een extra opvangbekken te realiseren nabij De Kloek. 

De extra wadi wil volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal niet zeggen dat de huidige wadi’s in de Boomstraat onvoldoende functioneren. “Integendeel. Bij een hoosbui zie je dat die goed hun werk doen. Er zijn wel wat opmerkingen in het dorp dat er nooit water in staat, maar dat komt omdat de wadi’s enkele uren na een bui al weer hun water kwijt kunnen in het normale riolenstelsel”, legt hij uit.

Toch gebeurt het nog regelmatig dat inwoners van Huijbergen te maken hebben met natte voeten, met name in de omgeving van de Bergsestraat, het laagste punt van het dorp.

Capaciteitstekort

Dat ligt volgens Van Agtmaal aan de hevigheid van de buien. “Je ziet dat door klimaatveranderingen er steeds meer hoosbuien komen. De wadi’s aan de Boomstraat vangen de eerste stort op, maar veel water verdwijnt ook in de rioleringen. De riolen van de Jeneverbes en Dorpsstraat komen allemaal uit op die in de Bergsestraat, waardoor er daar een capaciteitstekort ontstaat. Dat willen we met de extra wadi opvangen”, verklaart de wethouder.

De opvangbekken komt tussen De Kloek en het Vennenplein te liggen en zal dit jaar worden aangepakt. Dat gebeurt tijdens diverse werkzaamheden aan de riolering in Huijbergen. Zo gaat het ondergrondse stelsel van de Wilhelmietenstraat op de schop, waarbij tegelijkertijd ook het straatwerk wordt aangepakt.

Bestrating

Volgens Van Agtmaal kunnen de Huijbergenaren ook zelf maatregelen treffen om wateroverlast te voorkomen. “Steeds meer mensen straten hun tuinen helemaal dicht, waardoor het water niet meer in de bodem kan infiltreren en alleen via de riolering kan worden afgevoerd. Minder bestrating zorgt ervoor dat het water op meer plekken kan wegzakken en maakt de kans op wateroverlast ook weer minder”, roept hij op.