Kandidaat Van den Berg uit Stolwijk begint zondag 13 maart als predikant in Sint-Philipsland.

De 37-jarige proponent was nog maar kort daarvoor bevestigd als hulpprediker in Barendrecht en nog niet zo lang beroepbaar. Hij had nog nooit op Sint-Philipsland gepreekt. Na diverse ontmoetingen kon hij niet anders dan het beroep aanvaarden. "Gelukkig was mijn vrouw ook genegen die weg te gaan. Voor onze twee jongens kost het wat meer moeite, maar momenteel staat het bij hen al op fiftyfifty. Ze zijn al op school geweest, dus dat gaat vast lukken."

Geroepen

Van den Berg was helemaal niet van plan dominee te worden. Hij wilde veel liever de bouwwereld in als tekenaar. Maar toen dit steeds meer digitaal werd, was de lol er vanaf. In het laatste jaar van het mbo kwam er een omslag in zijn leven. Hierdoor kreeg hij ook het verlangen predikant te worden.

Via de opleiding GPW in Ede en een studie Grieks en Latijn kwam hij terecht op de universiteiten van Utrecht en Amsterdam waar hij theologie studeerde en in 2014 afstudeerde. Tot in 2012 bleef hij tegelijkertijd werkzaam in het bedrijfsleven als accountmanager. Toen kreeg hij preekconsent en kon werk en studie niet meer gecombineerd worden. Intussen gaf hij op diverse plaatsen catechese en deed hij in verschillende gemeenten pastoraal werk, terwijl hij 's zondags overal preekte.

Dienstbaar

"Ik heb één verlangen, en dat is in de eerste plaats dienstbaar zijn voor God, maar ook voor de gemeente. Predikant zijn is geen beroep, maar een roeping. Je komt in het ambt en bent als het ware een ambassadeur van God", vertelt Van den Berg.

"Preken blijft natuurlijk het belangrijkste, maar direct daarbij komt het pastoraat. Het houdt niet op met de zondag, maar doordeweeks zijn er ook volop ontmoetingen en dat strekt zich verder uit dan de eigen Hervormde Gemeente. Ik kijk graag over de kerkmuren heen en wil voor heel Sint-Philipsland dienstbaar zijn. God kennen maakt echt het verschil uit in je leven en dat geldt voor iedereen."

Catechese

"Het werk met de jongeren heeft echt mijn hart. In al de gemeenten waar ik werkte, heb ik dat met veel plezier gedaan." Van den Berg gaat dan vooral in gesprek met de jongeren en spreekt met hen in hun eigen taal. Het geschikte moment daarvoor is toch vooral de catechese. "Je bent dan met elkaar, krijgt een vertrouwensband en leert naar elkaar te luisteren."