40 jongeren op pad tegen vuurwerkoverlast

Het Flying Team van WijZijn gaat deze jaarwisseling met zo’n veertig jongeren de straten van Bergen op Zoom en Halsteren op om vuurwerkoverlast tegen te gaan.

Op een laagdrempelige manier hebben ze contact met jeugd en wijzen zij hen op de consequenties van het niet houden aan de regels met betrekking tot het afsteken van vuurwerk.

Ook geeft het Flying Team tips over het veilig afsteken van vuurwerk en delen ze aansteeklonten uit. Het Flying Team hoopt vroegtijdig afsteken en het afsteken van illegaal vuurwerk bij de jeugd op straat te ontmoedigen.

De jongeren van het Flying Team die actief zijn op straat, kennen de jeugd en de omgeving. "Een jongere die overlast veroorzaakt zal eerder iets aannemen van wat oudere jeugd die zij kennen en/of waar zij tegenop kijken", zegt Clint Koolen, de coördinator van het team. "De jongeren kunnen zichzelf hierin herkennen en mee identificeren."

Voorlichting

Vanaf begin november tot half december zijn er ongeveer vijftig voorlichtingen gegeven op basisscholen en brugklassen in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Het Flying Team op straat is een verlengstuk op de voorlichtingen die zijn gegeven door Stichting Aanzet (inmiddels gefuseerd in WijZijn) in samenwerking met de politie.

Al vanaf 1 december zijn er twee jongeren actief in de wijken namens het Flying Team. De rest van het team is actief op 28, 29, 30 en 31 december.

Lees meer over:
Tip de redactie