De gemeente Steenbergen kampt met problemen om meer mensen naar de winkelcentra te trekken. De lokale politiek weet niet hoe zij de leegstand tegen moeten gaan.

De tijdelijke sluiting van de Zeelandweg-Oost heeft daarbij ook niet veel goeds gedaan. Dat hebben verschillende winkeliers in Steenbergen gemerkt.

Theo van Someren van Binderij Bloemweegen: "We hebben gemerkt dat we een poos onbereikbaar zijn geweest. We hadden wat terugloop in de omzet."

Van Someren is verder optimistisch over de binnenstad van Steenbergen: "Het valt me op dat lege panden vrij snel opgevuld worden en er wordt heel veel georganiseerd." Aangezien er meerdere bloemen- en plantenzaken gevestigd zijn in het centrum van Steenbergen, ziet Van Someren dit niet als vervelende concurrentie. "Ieder heeft z’n eigen specialiteit."

Politiek

In politieke kringen wordt er achter gesloten deuren nog steeds gesproken over mogelijke oplossingen. Diverse acties worden ontleend aan andere gemeenten. Joey van Aken, PvdA Steenbergen: "De leegstand is voor de fractie van de PvdA een doorn in het oog."

Deze partij maakt zich sterk om een voorbeeld te nemen aan het Rijswijks model. Deze radicale aanpak, zoals ze dat binnen hun partij noemen, bestaat uit afschaffing van de onroerendzaakbelasting (OZB) voor gebruikers van winkel-, horeca- en kantoorpanden.

Het OZB-tarief voor de eigenaren van de panden gaat omhoog. Tim Huisman van StAn ziet meer schot in een economische opleving in 2016. Tim Huisman: "Geen versnippering van winkelgebieden. Een City Manager geeft uitvoering aan de visie van de gemeente."