Spandoeken bij kerststal Bergen op Zoom wekken woede van VVD

De actie van de jongerenvereniging Vesta om bij de kerststal op het Beursplein in Bergen op Zoom aandacht te vragen voor het vluchtelingenprobleem is volledig in het verkeerde keelgat geschoten bij de VVD.

Fractievoorzitter Gertjan Huismans zegt geschokt te zijn door de spandoeken die Vesta ophing bij de kerststal.

Op een van de spandoeken werden Jozef en Maria met de Arabische namen "Youssef en Mariam" welkom geheten.

Op een ander doek stond de tekst: "U ziet hier een gezin uit het Midden-Oosten, op zoek naar een warm en veilig onderkomen. Herkenbaar?" 

Weer een ander spandok bevatte de woorden: "Geen mens is illegaal." Met de actie wilde Vesta de druk op de gemeenteraad opvoeren om kleur te bekennen in het vluchtelingendebat.

Uithangbord

De VVD kan de actie echter allerminst waarderen en vindt dat het gemeentebestuur had moeten ingrijpen. "Een kerststal mag nooit een uithangbord worden voor politieke beïnvloeding. Wij willen voorkomen dat de kerststal op het Beursplein een uithangbord wordt voor iedere actievoering of promotie door wie dan ook. De kerststal is gemaakt door vrijwilligers van stichting Decorbouw. Zij verdienen niet dat hun werk op deze wijze wordt misbruikt", aldus een verbouwereerde Huismans. 

Hij stelt verder dat Vesta met de actie het draagvlak voor de huisvesting van vluchtelingen behoorlijk heeft verpest.

Huismans roept het college op om uitleg te geven over het toestaan van de actie en vindt dat de burgemeester hierover in gesprek moet met Vesta.

Lees meer over:
Tip de redactie