Norm aanrijtijden ambulances Woensdrecht niet gehaald

De aanrijtijden van ambulances in de gemeente Woensdrecht tussen januari en oktober van dit jaar zullen onder de norm blijven. Het aantal spoedgevallen neemt jaarlijks toe, maar benodigd budget voor de inzet van extra personeel, ziekenwagens en standplaatsen groeit niet mee.

"We zetten steeds een prestatie neer die achterhaald is", zegt Ger Jacobs, directeur van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) tijdens een informatieavond met de gemeenteraad. Voor levensbedreigende situaties raadt hij gemeenten aan te investeren in first response netwerken van brandweer, politie en burgers. De RAV kan helpen bij het opzetten van deze systemen.

De overschrijding van Woensdrecht komt, gemeten tussen januari en oktober van dit jaar, uit op 22,5 procent. Dat komt overeen met de percentages in de gemeente Zundert (23 procent), Werkendam (20,5 procent) en Alphen-Chaam (24,5 procent). Uitschieter is Baarle-Nassau met 43,6 procent.

De gestelde norm is dat in 95 procent van de spoedgevallen is er een ambulance binnen vijftien minuten te plekke. In afgelegen en dunbevolkte gebieden haalt de RAV deze norm niet. Voor het bepalen van de inzet van ambulances wordt eerst gekeken naar bevolkingsaantallen en daarna naar woonkernen. Het landelijke budget voor ambulancezorg is 450 miljoen. Om in iedere woonkern de norm te halen, zou miljarden kosten, zei Jacobs.

Voor Putte staat de dichtstbijzijnde ambulance in de brandweerkazerne Hoogerheide. Deze wagen wordt bij schaarste richting Bergen op Zoom gehaald, omdat de kans op een ongeval daar groter is. Jacobs: "Het is schaarstemanagement. We schuiven dag en nacht met auto’s." Samenwerking met de Belgische ambulancedienst blijkt geen optie. Dat ligt aan het kwaliteitsverschil, zegt Jacobs. "Je kunt beter een minuut langer wachten op een Nederlandse ambulance."

Lees meer in de Bode

Lees meer over:
Tip de redactie