Sporthal De Boulevard biedt vanaf zaterdag 12 december opnieuw noodopvang aan zo’n tweehonderd vluchtelingen. Het gaat om crisisopvang van maximaal 72 uur.

Het college heeft daartoe besloten, nadat er vanuit het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) een verzoek was ingediend.

Gemeentewoordvoerder Erwin Stander merkt op dat er nu wel duidelijke afspraken zijn gemaakt over de maximale duur van 72 uur. De vluchtelingen arriveren naar verwachting zaterdagavond in Bergen op Zoom en komen rechtstreeks van het aanmeldcentrum Ter Apel naar de crisisopvang in De Boulevard.

Die locatie was in oktober ook al enkele dagen in gebruik als noodopvang voor asielzoekers. "We hebben toen goede ervaringen opgedaan. De opvang is destijds zonder incidenten verlopen. We kregen veel hulp van vrijwilligers. Thuis op Straat (TOS) organiseerde ook activiteiten voor de kinderen", blikt Stander terug.

Afspraken

Een verbeterpunt was er toen wel in de communicatie vanuit het COA. Het orgaan liet zowel de gemeente als vluchtelingen lang in onwetendheid over de vraag wanneer de asielzoekers weer naar een volgende locatie zouden gaan.

Daardoor werd de crisisopvang van maximaal 72 uur steeds verder opgerekt naar bijna 96 uur. "Die situatie willen we nu voorkomen", zegt Stander. "Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt met het COA."