Het CDA komt met een voorstel om de honderd jaar oude paardenkastanjes langs de Rijtuigweg in Bergen op Zoom de komende jaren in fasen te vervangen voor jonge bomen. 

Volgens raadslid Erik Verbogt zouden die nieuwe bomen op het middenstuk van de Rijtuigweg geplaatst moeten worden, zodat eventuele zieke kastanjes aan de woonzijden verwijderd kunnen worden. 

Het CDA-raadslid lanceert zijn plan naar aanleiding van de honderdjarige paardenkastanje die in november het loodje legde aan de Burgemeester Stulemeijerlaand.

"Gebeurd is gebeurd, zal men misschien denken. Maar de soort paardenkastanje komt in onze gemeente nog veelvuldig voor in historische en beeldbepalende boomstructuren, zoals in de Rijtuigweg, Begijnhofstraat en Kastanjelaan."

Bloedingsziekte

Hij wijst erop dat veel kastanjes in Nederland zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. "Een oplossing zou zijn als er iedere paar jaar een aantal nieuwe soort gelijke geschikte bomen op het middenstuk van de Rijtuigweg worden geplant ter vervanging van zieke oude paardenkastanjes aan de woonzijde", stelt hij voor.

Verbogt heeft het college om een schriftelijke reactie gevraagd.