De Jeugdraad vraagt de gemeenteraad in Bergen op Zoom om aandacht voor het fietspad Steenbergseweg in Halsteren. Geen verlichting, een slechtwegdek en een smalle berm zouden een groot gevaar vormen.

Dat blijkt uit een brief die zij schrijven aan de gemeenteraad Bergen op Zoom.

Het college stelt dat er groot onderhoud staat gepland voor 2018, maar dat duurt de Jeugdraad en het CDA te lang. Veilig thuiskomen na een fietstocht over de Steenbergseweg in Halsteren benoemen veel jongeren als een lastige opgave.

Niet alleen de leerlingen uit Halsteren en Steenbergen lijken hier last van te hebben, ook de Bergse scholieren maken bezwaar tegen het onveilige fietspad. De Steenbergseweg verbindt de plaatsen Bergen op Zoom, Halsteren, Steenbergen en Lepelstraat.

Scholieren

De Jeugdraad wijst op de gevaren van de Steenbergseweg. "Ten eerste is het gehele fietspad niet verlicht. Dat heeft vooral veel effect op scholieren die 's ochtends naar school en 's avonds weer naar huis fietsen", aldus Julia Krijnen, Jeugdraadslid.

Het wegdek verdient volgens de Jeugdraad ook aandacht, dankzij het aantal gaten en hobbels in de weg. Daarnaast maken zij zich zorgen over de berm naast het fietspad: "Wanneer het druk is met scholieren wordt het moeilijk om recht te fietsen. Ook het slechte zicht maakt het vrijwel onmogelijk om veiligheid te garanderen."

Normering

Het veiligheidsprobleem van het veel gebruikte fietspad, is bij de gemeente al langer bekend. "Het college zegt echter dat het fietspad voldoet aan de normen. Daarnaast is er momenteel niet genoeg geld beschikbaar voor een grondige aanpak.

Dat is gelijk een de reden waarom de werkzaamheden voor 2018 staan gepland. "Op deze manier kyunnen we alles in een keer goed aanpakken", aldus Erwin Stander, woordvoerder van de gemeente.

De Steenbergseweg wordt daarnaast regelmatig gecontroleerd tijdens de zogenaamde schouwrondes, om eventueel klein onderhoud aan te pakken.

CDA

Het CDA zegt ook zijn zorg te willen uitspreken en vraagt daarom een schriftelijke beantwoording van de gemeente. Ook komen de christen democraten met een nieuw voorstel om op een andere manier naar het probleem te kijken.

De partij nodigt wethouder Yvonne Kammeijer uit om samen met Jeugdraadsleden en leden van de raad ’s avonds de Steenbergseweg per fiets te bezoeken. "Op deze manier kunnen we de situatie ter plaatse bekijken en samen naar een oplossing zoeken", aldus CDA-raadslid Annette Stinenbosch.

Het onderwerp wordt besproken tijdens de maandelijkse commissie raadsvergadering op woensdag 9 december.