De banen van maar liefst 227 thuishulpen op de Brabantse Wal staan op spel nu hun werkgever TSN Thuiszorg in grote financiële problemen verkeert. Dat blijkt uit een rondgang langs de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.

In de gemeente Woensdrecht blijkt TSN Thuiszorg zelfs een marktaandeel van bijna vijftig procent te hebben. De Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek zegt zich dan ook ernstig zorgen te maken over het dreigende faillissement van de grootste aanbieder van thuiszorg in Nederland.

De druk is weliswaar even van de ketel bij TSN Thuiszorg. De organisatie heeft dinsdag uitstel van betaling gekregen. TSN had daar om gevraagd, nadat de instelling geen toestemming kreeg van de rechter om de lonen van 4300 medewerkers te verlagen.

TSN heeft zich in het verleden gespecialiseerd op complexere zorg en daar ook de lonen van haar medewerkers op ingericht. Door bezuinigingen in de zorg zijn veel zorgindicaties van mensen die thuiszorg ontvangen echter naar beneden bijgesteld.

Kritischer

Die situatie is ook op de Brabantse Wal aan de hand, weet wethouder Lars van der Beek. "In het verleden was hier veel sprake van complexere thuiszorg, maar wij zij ook kritischer gaan kijken naar de indicaties", geeft hij toe.

Toch benadrukt Van der Beek dat de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht wel correcte uurtarieven hebben gerekend. "Ik hoor ook veel verhalen van gemeenten die bodemprijzen hebben gehanteerd, maar wij hebben de thuishulpen niet uitgemolken. Aan de tarieven hebben wij niets veranderd, wel is het zo dat wij in veel gevallen minder uren hebben toegewezen", legt hij uit.

Medewerkers

In Woensdrecht blijkt TSN het grootste marktaandeel te hebben. Ongeveer de helft van alle thuishulp wordt geleverd door TSN. In Steenbergen biedt de organisatie thuishulp aan zo’n zestig gezinnen, wat neer komt op een kwart van alle thuishulp. Daarnaast blijken er ook een behoorlijk aantal thuishulpen op de Brabantse Wal werkzaam te zijn bij TSN.

Bergen op Zoom telt met 137 thuishulpen de meeste medewerkers. In Woensdrecht en Steenbergen werken respectievelijk 63 en 27 zorgmedewerkers voor TSN. "Dat zijn toch wel cijfers waar ik van ben geschrokken", geeft Van der Beek toe. "Onze zorg is er daarom niet alleen op gericht dat de cliënten hun thuiszorg blijven ontvangen, we vragen ook vooral aandacht voor de ruim 200 lokale werknemers van TSN.