GGZ WNB schrapt volgend jaar zestig voltijdsbanen. Dat heeft de instelling, die werkzaam is in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge, Rucphen, Moerdijk, Steenbergen en Woensdrecht, donderdagochtend laten weten aan haar personeel.

De inkrimping is een gevolg van de verminderde in de specialistische GGZ. Door bezuinigingen vanuit het Rijk kopen zorgverzekeraars minder specialistische zorg in.

“Deze krimp hadden wij al sinds 2013 voorzien en daar steeds op ingespeeld. Voor 2016 verwachten wij echter dat de afname nog steviger doorzet. Daarom is het noodzakelijk om het aantal banen te schrappen”, licht Maarten van Eybergen, woordvoerder bij GGZ WNB toe. “Er zal minder zorg geleverd worden, dus hebben wij ook minder personeel nodig.”

Natuurlijk verloop

Het is nog niet bekend hoe de banen zullen worden afgebouwd. “Daar worden binnen nu en de komende weken de besluiten over genomen. We proberen gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen door te kijken naar natuurlijk verloop, maar het is wel zo dat we het afbouwen van de voltijdsbanen in 2016 moeten realiseren, willen we in de toekomst financieel gezond blijven”, verklaart Van Eybergen.

Miljoenenverlies

Bij GGZ WNB werken momenteel iets meer dan duizend mensen, verdeeld over 825 fte. In 2010 nam de instelling al afscheid van 38 ‘boventallig’ werknemers, nadat het psychiatrisch ziekenhuis langs de financiële afgrond was gescheerd. GGZ WNB leidde een miljoenenverlies, omdat het meer zorg leverde dan uitgekeerd kreeg van verzekeraars.

De huidige situatie valt volgens Van Eybergen geenszins te vergelijken met vijf jaar geleden. “Toen was het probleem veel omvangrijker en tegen een heel andere achtergrond. De krimp waar we nu mee te maken hebben, treft meer psychiatrische instellingen in het land. Wij doen niet zielig over de bezuinigingen, maar dit is een gevolg van het overheidsbeleid dat verder gaat dan alleen GGZ WNB. In 2010 moesten we zelf onze zaken op orde brengen en vooral het vertrouwen terugwinnen van onze investeerders.”

Kwaliteit

GGZ WNB heeft na haar personeel ook haar financierders, waaronder de zeven gemeenten waar het actief is, geïnformeerd het schrappen van de voltijdsbanen. Naast het verlies in werkgelegenheid zet de instelling ook het mes in haar materiële kosten.

Snijden in de kwaliteit van zorg is volgens Van Eybergen niet aan de orde. “Wij zijn een zorginstelling, wat betekent dat zorg voor ons het belangrijkste is. We zullen er alles aan doen dat de kwaliteit van zorg hier niet onder te leiden heeft.”