Voor de vierde keer in vijf jaar tijd is de Bergse voedselbank in de aanloop naar de feestdagen getroffen door een inbraak. Ditmaal hadden de dieven het gemunt op de kerstpakketten voor vrijwilligers. 

"Dat er mensen stelen van arme gezinnen, daar kan ik niet bij", reageert voorzitter Wim van Overveld verbolgen.

De meest recente inbraak bij de voedselbank vond afgelopen weekend plaats in de aanbouw van het centrale magazijn van Goed Ontmoet in Bergen op Zoom. Een grote buit kunnen de dieven volgens Van Overveld nooit hebben meegenomen.

Emotionele schade

"We missen een stuk zes kratten, waarin ze de spullen hebben meegenomen. De ravage was enorm", vertelt Van Overveld. Goed Ontmoet wilde de non-foodartikelen gebruiken als aanvulling op de reguliere voedselpakketten voor gezinnen en als kerstpakket voor de vrijwilligers.

"Onze vrijwilligers zijn heftig ontstemd dat de spullen die zij zorgvuldig hebben gesorteerd nu zo geschoffeerd zijn. De emtionele schade is vele maten groter dan de materiële schade", meent Van Overveld. Uit welke hoek de inbraak komt, weet hij niet. Er is aangifte gedaan van de inbraak.

Het is niet de eerste keer dat Goed Ontmoet is getroffen door een inbraak in de laatste maanden van het jaar. In 2010, 2012 en 2013 heeft de voedselbank ook al te maken gehad met een ongewenst bezoek van dieven die het gemunt hadden op spullen van de voedselbank. In 2013 gingen de inbrekers er met 130 Sinterklaascadeaus van door. Of er steeds sprake is van dezelfde dader(s) durft Van Overveld niet te zeggen.

Hij geeft aan dat de voedselbank eerder maatregelen nam tegen de inbraken. "Ons hoofdmagazijn is extra beveiligd. Daar kan men niet meer bij. We gaan nu ook de spullen uit het aanbouw overplaatsen naar een beveiligde plek."

Hulp

De voorzitter zegt heel wat warme reacties te krijgen van mensen die meeleven met de voedselbank. "Er zijn zelfs al mensen die aanbieden hun zolder op te ruimen om speelgoed en andere spullen te doneren. Dat is goed bedoeld, maar daar kunnen we helaas niets mee, omdat we gebonden zijn aan strikte regels."

Toch zit er tussen alle reacties ook veel bruikbare hulp. Zo heeft de Bergse Ondernemersclub al aangeboden een extra presentje te willen geven voor de vrijwilligers en ook de Stichting Samen in de Regio heeft haar hulp aangeboden. "Dat zijn mooie gebaren, waar we in deze tijd erg blij mee zijn", besluit Van Overveld.