Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), dat gevestigd is op de vliegbasis, krijgt mogelijk een teststation voor de bekabeling en elektronica voor de F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter.

Het LCW heeft daarvoor met de luchtvaartbedrijven Fokker, NedAero, Thales, Terma en NLR een intentieovereenkomst gesloten.

Begin 2016 zal duidelijk worden of Woensdrecht het teststation ook daadwerkelijk toegewezen krijgt. Het teststation richt zich op de luchtvaartspecifieke elektronica, ookwel avionica genoemd.

In het station willen de bedrijven avionicacomponenten van de F-35 testen en repareren. In de overeenkomst hebben de bedrijven afgesproken dat zij investeren in de testapparatuur, terwijl het LCW infrastructuur beschikbaar zal stellen om het teststation te realiseren.

Bijdrage

De samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor het daadwerkelijk binnenhalen van het teststation. Bij de ontwikkeling van de F-35 wordt namelijk gewerkt met een Joint Program Office. De landen die samenwerken aan het nieuwe gevechtsvliegtuig zoeken partijen op die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling en innovatie van het gevechtsvliegtuig.

In het eerste kwartaal van 2016 zal het Joint Program Office definitief worden vastgesteld en wordt ook duidelijk welke partijen bepaalde onderdelen in het onderhoud aan de F-35 toegewezen krijgen.

Motorenhal

Het Logistiek Centrum Woensdrecht werd eerder al aangewezen als één van de drie Europese onderhoudscentra voor de motoren van de F-35. Vorige maand kondigde minister Hennis-Plasschaert van Defensie aan dat het ministerie bereid is 40 miljoen euro te investeren in de komst van een nieuwe motorenhal op het LCW.

De hal moet in totaal 80 miljoen euro gaan kosten. Naar verwachting nemen het ministerie van Economische Zaken en de provincie Noord-Brabant ieder nog eens 20 miljoen euro voor rekening.

Samenwerkingen

Het LCW is blij met de samenwerking met Fokker, NedAero, Thales, Terma en NLR. "Hiermee laten we zien dat de luchtmacht bedrijven in Nederland ondersteunt bij het binnenhalen van orders voor de F-35." De vijf bedrijven zijn voor het LCW geen onbekenden. Zij werken allemaal al langer samen met het luchtmachtonderdeel.

Naast de intentieovereenkomst voor het teststation zette commodore Mario Verbeek van het LCW ook zijn handtekening onder een aantal nieuwe samenwerkingen met private bedrijven. Samen met Fokker, NLR, TU Delft en Airborne werkt het LCW aan het oprichten een kenniscentrum voor composietonderhoud. Met Airborne en NLR wordt de komende drie jaar gewerkt aan een eenvoudigere procedure om rotorbladen van helikopters te balanceren.

Tot slot gaan Fokker en het LCW samenwerken aan het onderhoud aan de NH90-helikopters. Dat zal gebeuren in de hangar van Fokker.