Het aantal banen in de gemeente Bergen op Zoom is voor het vierde jaar achter elkaar flink afgenomen.

Waar Bergen op Zoom in het topjaar van 2011 nog aan 31.846 werknemers een voltijdbaan kon aanbieden, telt de gemeente nu nog maar 29.128 arbeidsplaatsen.

Dat blijkt uit de werkgeversenquête van de Regio West-Brabant. Bergen op Zoom zit volgens die enquête samen met Roosendaal en Woensdrecht in de hoek waar de klappen vallen.

Sterke daling

De sterkste daling in de Bergse werkgelegenheid is vooral in het afgelopen jaar te zien. Tegenover een jaar geleden telt de gemeente Bergen op Zoom 1409 banen minder, wat neerkomt op een daling van 4,6 procent. Daarmee spring de Markiezenstad er in negatieve zin bovenuit in West-Brabant.

Weliswaar zagen ook Roosendaal en Woensdrecht het aantal arbeidsplaatsen afnemen, maar die daling was met respectievelijk 2 procent en 1,8 procent iets minder fors.

Voor de hele regio West-Brabant komt de daling neer op 0,3 procent met een nettoverlies van 1050 banen. Tegenover de sterke daling in de zuidwesthoek van de provincie staat een groeit in het aantal arbeidsplaatsen in Halderberge (7,9 procent) en in Drimmelen (3,5 procent).

Gezondheidszorg

De klappen in Bergen op Zoom vielen vooral in de sectoren Onderwijs, Industrie, Vervoer en opslag, Bouwnijverheid, Detailhandel en de Gezondheidszorg. Die laatste sector kreeg het ook in Roosendaal zwaar te verduren. De Gezondheidszorg is de grootste sector in Roosendaal, maar zag het afgelopen jaar 1400 banen verdwijnen.

In Woensdrecht wordt de daling van het aantal banen veroorzaakt door drie grote verplaatsingen, weet wethouder Hans de Waal.

"Een installatiebedrijf heeft ervoor gekozen om haar vestiging in Hoogerheide op te heffen en het personeel onder te brengen bij de hoofdvestiging in Dordrecht. Daarnaast zijn er verschuivingen geweest bij de Koninklijke Marechaussee in Hoogerheide en is de Dienst Vastgoed Defensie uit Woensdrecht vertrokken. De verplaatsingen betekenen niet dat mensen hun baan zijn kwijt geraakt, maar zij zijn niet meer in onze gemeente werkzaam", zegt hij.

Vacatures

De werkgeversenquête laat echter ook nog goed nieuws zien voor de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht.

In Bergen op Zoom zit de sector Cultuur, Sport en Recreatie in de lift met 50 nieuwe banen, Roosendaal zag meer dan 200 banen ontstaan in zowel het onderwijs als de zakelijke dienstverlening en in Woensdrecht zorgen de sectoren Advisering & Onderzoek en Groothandel voor een groei van respectievelijk 50 en 35 banen.

Ook het aantal vacatures stijgt weer. Na het dieptepunt in 2013 lijken werkgevers weer nieuwe mensen te durven aannemen. Momenteel hebben de Bergse werkgevers bij elkaar een kleine 300 vacatures openstaan, tegenover 240 twee jaar geleden.

Bedrijven

Het aantal bedrijven dat in Bergen op Zoom, Halsteren of Lepelstraat gevestigd is, neemt ook al enkele jaren toe. Het gaat dan met name om ZZP’ers en kleine bedrijven tot vijftig werknemers.

In totaal richtten dit jaar 493 mensen een eigen bedrijf op. Vorig jaar waren dat er 482.