De extra spitsbussen tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide van lijn 105 met vertrektijden om 15.28 uur en 16.28 uur verdwijnen definitief uit de dienstregeling.

Dat heeft vervoersbedrijf Arriva bekend gemaakt.

Ook de spitsrit om 17.00 uur tussen de vliegbasis en Bergen op Zoom van lijn 100 komt in 2016 te vervallen, evenals de laatste nachtrit op zaterdag van de 105 naar Putte.

Daarnaast rijdt de 105 in de vakantieperioden voortaan ook in de spits nog maar één keer in het uur uit. De wijzigingen gaan in vanaf 13 december 2015. 

Arriva kondigde in augustus al aan te willen snijden in diverse ritten tussen de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht. Gemeenten en het Reizigersoverleg Brabant konden op het conceptplan reageren, maar hun opmerkingen hebben voor de Woensdrechtse ritten niet tot wijzigingen geleid.

Daardoor komen de spitsbussen van lijn 105 met vertrektijden om 15.28 uur en 16.28 uur tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide komen te vervallen.

Voldoende capaciteit

Volgens Arriva maken er per rit zo’n twintig mensen gebruik van de bus. Zeven minuten later rijdt de 105 ook al over hetzelfde traject. Die busritten beschikken nog over voldoende capaciteit. Ook is het vanaf 13 december niet meer mogelijk om om 17.00 uur vanaf de vliegbasis buslijn 100 naar Bergen op Zoom te nemen.

Volgens Arriva telt die rit gemiddeld drie reizigers. De laatste rit van lijn 105 tussen Bergen op Zoom en Putte komt eveneens te vervallen, vanwege te weinig gebruik.

Daarnaast wil Arriva de 105 in de vakanties via een uurrooster laten rijden en de 100 niet verder laten rijden dan de vliegbasis.

Kaasschaaf

Voor de dienstregeling van 2016 past Arriva nu nog de "kaasschaafmethode" toe, maar naar verwachting staan er voor 2017 grotere wijzigingen op stapel. Dat heeft de Bergse wethouder Patrick van der Velden laten weten aan zijn gemeenteraad.

"Er is nog niet duidelijk wat er dan gaat gebeuren met de dienstregeling. In het exploitatieplan voor 2016 zegt Arriva een herstructurering van het openbaar vervoer voor de Brabantse Wal te onderzoeken. Het is zaak voor de Brabantse Wal gemeenten om aangehaakt te blijven als Arriva met grote wijzigingen komt. Dat hebben wij Arriva ook laten weten", zegt Van der Velden.

Meer aandacht

De Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal liet eerder al weten dat hij bij Arriva heeft aangedrongen op meer aandacht voor de bushalte bij het ZuidWestHoek College.

"De leerlingenaantallen groeien fors en ook de ontwikkeling van de Volksabdij als Natuurpoort en de komst van het wielercentrum moeten in het exploitatieplan worden meegenomen. We trekken in het overleg samen op met de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen, zodat we samen een constructieve vuist kunnen maken richting Arriva", aldus Van Agtmaal.