De gemeente Tholen start met de voorbereidingen voor crisisopvang van vluchtelingen, omdat de kans groot is dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) binnenkort aan de gemeente vraagt om voor 72 uur vluchtelingen op te vangen. 

Er ligt op dit moment nog geen concreet verzoek.

“Echter, kijkend naar de gemeenten die inmiddels ingeschakeld zijn voor crisisnoodopvang in de Provincie Zeeland en de gemeenten die nog over zijn, is de verwachting dat in Tholen die opvang van vrijdag 4 tot en met maandag 7 december 2015 plaats zal vinden", laat de gemeente weten.

De gemeente maakt duidelijk dat het hierbij gaat om crisisopvang, waarbij vluchtelingen voor 72 uur onderdak worden geboden. Daarna reizen ze door naar een andere crisisopvang of naar een asielzoekerscentrum waar de vluchtelingen voor een langere tijd mogen blijven.

Ondanks dat de data voor crisisopvang in Tholen nog onder voorbehoud zijn is de gemeente nu wel gestart met de voorbereidingen. In september werd al gekeken welke gebouwen er geschikt zijn voor crisisopvang.

Meulvliet

Een locatie die daarvoor in aanmerking komt, is Sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet. Deze locatie is een opvanglocatie uit het gemeentelijke rampenplan. 

Het COA stelt wel bepaalde eisen aan een crisisopvang. Zo moet er genoeg ruimte zijn om tweehonderd personen op te vangen. De ruimte moet dan ook minimaal 800 vierkante meter aan oppervlakte hebben. Daarnaast moeten er ook genoeg toiletten en douches aanwezig zijn.

“Als Meulvliet in december ingezet wordt als opvanglocatie, is het sport- en gemeenschapscentrum voor een periode van ongeveer een week niet beschikbaar. Behalve de 72 uur durende crisisopvang moet er ook opgebouwd en afgebouwd worden”, aldus de gemeente.

Vrijwilligers

De gemeente is dan ook op zoek naar vrijwilligers die onder andere kunnen helpen bij het op- en afbouwen van de crisisopvang.