Burgemeester Frenk Petter is klaar met overlast in het gebied rond het Thaliaplein, het Kloosterplein en de parkeergarage De Parade in de Bergse binnenstad.

Samen met de politie en parkeerbeheer kondigt hij harde maatregelen aan voor overlastgevers.

De zuidelijke hoek van de Bergse binnenstad kwam de voorbije weken regelmatig negatief in het nieuws. Zo maakte de politie twee keer melding van een 33-jarige man die de orde verstoorde door een 16-jarig meisje in het gezicht te trappen en een maand later een meisje met een bierflesje sloeg.

Lijst Linssen kaartte eind september al de overlast rond het transformatorhuisje tegenover de ingang naar de parkeergarage De Parade aan, waar een groep jongeren zich verbaal agressief gedraagt tegenover voorbijgangers.

Volgens de burgemeester is de overlast rond De Parade en het Thaliaplein niet nieuw. "Toen ik hier twee jaar geleden kwam als burgemeester, voerde ik kort na mijn installatie al gesprekken met omwonenden en ondernemers over de overlast."

"De laatste maanden is er echter sprake van een toename in het aantal overlastmeldingen, waardoor we samen met de politie en Parkeerbeheer hebben besloten om strenger toezicht te houden”, legt hij uit.

Gebiedsverboden

Dat toezicht zal zich onder meer uiten in het zichtbaar en onzichtbaar surveilleren door gemeentelijke handhavers, politieagenten en controleurs van Parkeerbeheer. Zij zullen zowel in uniform als in burger rondlopen. De handhavers hebben extra handvaten meegekregen om overlastgevers aan te pakken.

"Bij een eerste overtreding krijgt men nog een waarschuwing. De tweede keer levert al meteen een gebiedsverbod op voor twee weken. Dat kan bij een derde overtreding opgetrokken worden tot vier weken. Als men zich niet houdt aan het verbod, dan is ook insluiting mogelijk”, geeft Petter de sancties weer.

Wildplassen

De maatregelen worden opgelegd als er sprake is van hinderlijk gedrag, verboden drankgebruik en wildplassen in de openbare ruimte. Volgens de burgemeester is de overlast deels afkomstig van dezelfde groep.

"Het gaat deels over jongeren, maar we hebben ook te maken met een aantal mensen met een psychiatrische achtergrond en enkele daklozen die in het gebied rondhangen", zegt de burgemeester.

De Glacis

Bij die laatste twee groepen ziet Petter een verschuiving van de overlast, die een jaar geleden nog plaatsvond bij het winkelcentrum De Glacis. De gemeente en politie traden toen ook hard op. Dak- en thuislozen werden verwezen naar een nieuwe hangplek, die in de spoorzone achter het politiekantoor gerealiseerd werd.

"Die locatie loopt goed, maar we zien ook dat de groep dak- en thuislozen zich heeft verspreid over andere plaatsen in de stad. Een deel houdt zich nu op in de omgeving van De Parade en het Thaliaplein. We merken dat omwonenden, ondernemers en bezoekers van de binnenstad die plekken als unheimisch ervaren."