Vanaf volgend jaar mag er op de A58 tussen Roosendaal en Bergen op Zoom 130 kilometer per uur worden gereden. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt.

Deze maatregel maakt onderdeel uit van het verkeersbesluit om de maximumsnelheid op negentien trajecten te verhogen.

Maximumsnelheid

Sinds 2012 mag er op een aantal snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden. Op de meeste stukken geldt nu nog een lagere limiet. Dat heeft te maken met verschillende redenen. Zo zijn scherpe bochten en korte afritten niet geschikt om hard te rijden en gelden er milieunormen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is van plan om op nog meer wegdelen de maximumsnelheid omhoog te trekken.

Minister Melanie Schultz van Haegen is tevreden over de hogere maximumsnelheid. “Met deze uitbreiding van de 130-wegen zetten we een volgende stap in ons snelhedenbeleid. We streven ernaar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur kunnen rijden", vertelt Schultz van Haegen.

Luchtvervuiling

Op de A58 mag verder 130 kilometer per uur worden gereden tussen Oirschot en De Baars en de Lage Aard tot Galder. Het verkeer is ook toegestaan om voortaan de snelheid op te voeren op de A27 tussen Breda en Gorinchem en vanaf Sint Annabosch tot Werkendam.

Milieudefensie is niet blij met verhoging van de maximumsnelheid. Volgens de milieuorganisatie leidt de maatregel tot meer luchtvervuiling en geluidsoverlast. Veilig Verkeer Nederland juicht de maatregel wel toe. De veiligheid zou toenemen, doordat er minder verkeersborden komen te staan.