Huijbergen telt af voor het EK Veldrijden dat zaterdag 7 november plaatsvindt. Met nog enkele dagen te gaan, gaat het EK steeds meer leven, merkt Jeroen van Wezel, secretaris van het organiserende wielercomité.

“We werken met meer dan 200 vrijwilligers uit het dorp en de gemeente Woensdrecht. Ook degenen die eigenlijk niets met het veldrijden hebben, voelen toch een soort van trots dat dit in een dorp als Huijbergen mogelijk gemaakt wordt", aldus Van Wezel.

Eliterenners

Die trots heeft nog een extra dimensie gekregen omdat Huijbergen de boeken in gaat als het eerste Europees kampioenschap met een wedstrijd voor eliterenners. Om 15.00 uur zullen de beste renners van de Europese velden de degens met elkaar kruisen.

Daarbij doen maar liefst twaalf Belgen een gooi naar de eerste Europese elitetitel, al zijn alle blikken gericht op de jongeling Wout van Aert die de overwinningen momenteel aaneenrijgt. Ook de doorgewinterde Sven Nijs, die tevens ambassadeur van het EK is, geldt als een van de favorieten.

Zwaar parcours

“Onze Nederlandse hoop is echter gevestigd op Lars van der Haar. Hij liet in Valkenburg nog zien dat hij Van Aert en Nijs de baas kan zijn. De winnaar mag zich uiteindelijk een waardige kampioen noemen, want het parcours is behoorlijk zwaar. Twee keer de Tiestenberg en de Nootjesberg op; dat brengt de ware kampioen naar boven”, voorspelt Van Wezel.

Ook bij de andere categorieën wordt er veel strijd verwacht. Zo wordt de Ossendrechtse Thalita de Jong getipt als een van de Nederlandse kanshebbers voor het podium bij de elite dames.

Oefenen

De contouren van het parcours zijn sinds deze week zichtbaar en woensdag zullen de eerste renners al in Huijbergen aankomen om te oefenen. Vrijdag wordt het parcours officieel gekeurd, waarna de deelnemers nog eenmaal kunnen trainen.

Zaterdag wacht hen dan een heksenketel met maar naar verwachting tien- tot twaalfduizend supporters. Volgens Van Wezel hebben al veel supportersverenigingen aangekondigd met de bus naar Huijbergen te komen. “Niet alleen uit België, ook uit Nederland verwachten we veel bezoekers.”

Parkeerplaatsen

Huijbergen zelf zal tijdens het EK afgesloten zijn voor verkeer, maar alle bewoners hebben een parkeerkaart voor hun auto gehad. In de omgeving van het EK-terrein aan de noordzijde van Huijbergen zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig voor bezoekers.